Eveniment

Băsescu trece la atac: nu doar lalelele olandezilor vor fi controlate, ci şi laptele lor. Nu are legătură cu Schengen, ci cu evaziunea fiscală

Băsescu trece la atac: nu doar lalelele olandezilor vor fi controlate, ci şi laptele lor. Nu are legătură cu Schengen, ci cu evaziunea fiscală

Autor: Iulian Anghel

22.09.2011, 11:45 2458

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în contextul discuţiei despre controalele aspre la frontiere a tirurilor olandeze cu flori că, de acum înainte, vor fi luate măsuri foarte dure de control şi al lactatelor importate.

Acest lucru nu are nimic de a face cu opoziţia Olandea faţă de integrarea României în Schengen, ci cu lupta împotriva evaziunii fiscale, a contrabandei şi a traficului cu droguri, iar Olanda trebuie să ştie asta, a susţinut miercuri seară preşedintele Traian Băsescu la postul public de televiziune.

Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) al UE urmează să dezbată astăzi intenţia României şi a Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen. În faţa opoziţiei Olandei şi a Finlandei, preşedinţia poloneză a UE ar urma să amâne votul, potrivit datelor de ultimă oră.

În contextul acestei discuţii preşedintele a declarat miercuri seară: "Pot să vă spun că se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda."

Dar, adaugă şeful statului: "Domnii guvernanţi din Olanda trebuie să ştie că România este angajată într-o bătălie şi împotriva drogurilor. Şi Olanda trebuie se ştie că avem diferenţe de legislaţie. În Olanda sunt legalizate o parte din droguri. Noi am interzis etnobotabicele."

Despre războiul lalelelor preşedintele a susţinut că nu este o răfuială cu Olanda, ci o luptă împotriva evaziunii fiscale: "Din datele pe care le am, au depistat vreo trei firme care nu existau şi care erau destinatarii florilor."

ANAF a anunţat la începutul săptămânii că a confiscat două autotrenuri cu flori care veneau din Olanda şi alte zece au fost oprite în vederea confiscării. Controalele amânunţite a mărfii, documentelor sau stării tehnice tirurilor care vin din Olanda au intervenit la câteva ore după ce guvernul de la Haga a anunţat că se opune aderării României la Spaţiul Schengen.

Şeful statului s-a mirat cum de se întâmplă că, în ochii guvernului Olandei, România este profund coruptă, dar investiţiile olandeze în România sunt pe primul loc: "Dacă era corupţia atât de mare cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro în România?".

Cu investiţii de 10,9 mld. euro, Olanda conduce topul investiţiilor străine directe în România, potrivit datelor BNR.

O asociaţie a oamenilor de afaceri olandezi din România a cerut miercuri seară primirea României în Schengen. Dutch Romanian Networkse s-a propunţat împotriva deciziei guvernului de la Haga a respinge admiterea României şi a cerut flexibilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO