Eveniment

”Bătaie” pe miei: La Botoşani, mieii de Paşte din rasa Karakul au fost vânduţi cu rezervare, pe liste de aşteptare

”Bătaie” pe miei: La Botoşani, mieii de Paşte din...

Autor: Raluca Lazaroi

27.04.2019, 09:12 1450

Botoşănenii care au vrut o carne de miel deosebită pe masă, de Paşte, s-au înghesuit să cumpere miei din rasa Karakul. Ei şi-au făcut din timp rezervări la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, unde se creşte această rasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Rezervările pentru mieii din rasa Karakul, vânduţi de Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, au început încă din luna martie, având în vedere că numărul de animale scoase la vânzare a fost limitat.

Preţul este similar cu cel al mielului românesc, 10 lei kilogramul „în viu”, însă calitatea cărnii este deosebită.

„Din punct de vedere gustativ sunt extraordinari, având în vedere că au un conţinut de seu, care, prin modul de preparare, le dă un gust aparte. Ei au un depozit de grăsime la coadă. Această rasă, Karakul de Botoşani, o creştem numai noi, în zona de Nord-Est a ţării, nu mai sunt în România sau Uniunea Europeană. Mieii sunt un deliciu, în special pentru zona arabă şi, sigur, pentru zona noastră, de nord-est a ţării. Carnea, din punct de vedere al texturii, este mult mai consistentă, are o fibră musculară mult mai bine dezvoltată faţă de rasele autohtone. Rasele specializate pentru producţia de carne, în general elimină acel conţinut de grăsime, dar nu ştiu dacă este bine, întrucât într-un fel se prepară un produs în sucul propriu, în seul propriu, aşa cum se prepară la noi carnea de Karakul, seu care îi dă un gust aparte”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi.

Anul acesta, reprezentanţii staţiunii de cercetare au scos al vânzare 350 de miei, care s-au epuizat repede.

„Am avut 350 de miei puşi în vânzare şi nu mai avem nici unul, au fost vânduţi toţi rapid. Ar merita să fie mai scumpi decât ceilalţi miei, însă nu sunt mai scumpi, au fost vânduţi cu 10 lei kilogramul viu”, a mai spus Ionică Nechifor.

Rasa de oaie Karakul de Botoşani a rezultat în urma încrucişărilor cu rase din Uzbekistan. Ionică Nechifor spune că oile din această rasă sunt extrem de căutate pentru piei, dar şi pentru lâna care este foarte scumpă, deoarece are culori desosebite: alb, roz, până la negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO