Oficialii BCE anticipează o reducere a dobânzilor cu încă un sfert de punct în ianuarie şi, probabil, şi în martie, pe măsură ce inflaţia se stabilizează la ţinta de 2%, iar creşterea economică rămâne lentă, scrie FT.
O abordare graduală a scăderii costurilor împrumuturilor este cea mai potrivită cale de urmat, cu condiţia ca economia să evolueze în conformitate cu aşteptările actuale, au spus aceştia, solicitând să rămână anonimi, având în vedere că discută conversaţii private.
O reducere mai mare, de jumătate de punct, rămâne o opţiune în caz de urgenţă, au adăugat ei. Totuşi, au subliniat că un astfel de pas riscă să transmită un sentiment nedorit de urgenţă.
Au precizat că nu a fost luată nicio decizie şi că evaluările vor fi făcute la fiecare întâlnire, pe baza tuturor informaţiilor disponibile — inclusiv dincolo de martie. Ei au subliniat că preferinţele ar putea să se schimbe odată ce vor exista mai multe clarificări privind politicile lui Donald Trump după ce acesta îşi va relua mandatul în ianuarie.
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.
Menţinerea reducerilor de un sfert de punct — un ritm pe care factorii de decizie l-au descris ca fiind gradual — oferă ceva pentru toată lumea, pe întreg spectrul dintre cei mai restrictivi („şoimi”) şi cei mai relaxaţi („porumbei”). Cei îngrijoraţi de riscurile inflaţiei persistente pot fi siguri că BCE nu va merge prea departe prea repede în reducerea ratelor, în timp ce cei preocupaţi de slăbiciunea economică pot conta pe o relaxare continuă.
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an, joi, aducând rata depozitelor la 3%. Economiştii chestionaţi de Bloomberg înainte de decizie anticipau paşi consecutivi la fiecare dintre cele patru decizii de politică ale Consiliului Guvernatorilor până în iunie. Acest lucru ar lăsa rata de referinţă la 2%. Pieţele anticipează un rezultat mai agresiv.