Eveniment

BCR: Cei care vor fonduri europene sa vorbeasca mai intai cu banca

22.02.2010, 23:05 81

Firmele care vor sa aplice pentru fonduri europene ar trebui sadiscute cu bancile posibilitatile de finantare inainte de a demaraprocedurile pentru obtinerea banilor europeni, deoarece se gasescfoarte greu solutii de finantare care sa se plieze pe un proiectgata aprobat, spun reprezentantii BCR, cea mai mare banca de pepiata.

Cei care nu au fonduri proprii pentru implementarea unui proiecteuropean sunt sfatuiti sa treaca pe la banca inca dinainte sadepuna proiectul spre aprobare la autoritatea de management.

"In Romania nu s-a vandut aceeasi idee de la inceput: sa fie sio banca alaturi. Primul soc l-am avut cu totii cand s-au publicatlistele cu proiecte aprobate in agricultura (in 2008 - n.r.) si orinu aveau garantii suficiente, ori erau proiecte supradimensionate,ori nu s-au gandit bine de la inceput cum sa structureze proiectul.E vorba de cazuri cand firmele au fost de buna-credinta si nespuneau «asa au spus consultantii»", a declarat Ramona Ivan,director executiv in cadrul Directiei Institutii Financiare dinBCR, la implinirea a patru ani de cand banca a lansat undepartament dedicat fondurilor europene.

Recomandarea BCR se justifica si pentru ca multe firme au larandul lor un soc cand vad ca dobanda la creditele de cofinantaresare de 17% pe an sau cand li se cer garantii de 130% din valoareaimprumutului. Multe firme s-au impotmolit dupa ce li s-a aprobatproiectul de fonduri europene, pentru ca nu s-au inteles cu bancasi pana la urma au fost nevoite sa renunte la implementarea lui."Nu putem recomanda toate firmele de consultanta. Dar nici nu putemasigura noi integral partea de consultanta", mai spune RamonaIvan.

Departamentul specializat de fonduri europene din cadrul BCR are14 angajati care se ocupa numai de aprobarea si implementareaproiectelor. In prezent, banca are un portofoliu de 400 de proiectecu finantare europeana care se afla in stadiul de implementare si acaror valoare se ridica la 350 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO