Eveniment

Beatrice Mahler crede că în România numărul infecţiilor este de 4 ori mai mare decât cel raportat

Beatrice Mahler crede că în România numărul...

Autor: Andreea Tobias

10.04.2021, 15:39 6749

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", Beatrice Mahler, crede că în România numărul infecţiilor este de 4 ori mai mare decât cel raportat, adică 20.000.

Beatrice Mahler a spus la Digi24, răspunzând unei întrebări, că, în opinia sa, în România sunt cu 4 ori mai multe cazuri de COVID decât cele raportate, respectiv 20.000.

„Cred că este o combinaţie de tulpini care circulă, care creează o paletă diferită de simptome şi pe care nu avem cum să o evidenţiem fără secvenţiere genică”, a afirmat Mahler.

Întrebată cum simte Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" „realitatea cifrelor”, Mahler a răspuns că în spital este cea mai dificilă perioadă pe care medicii au petrecut-o în ultimul an, în condiţiile în care dificultatea cazurilor a crescut considerabil.

„Aproape tot pavilionul respectiv s-a transformat într-o secţie de terapie intensivă, pentru că pacienţii care vin ajung cu forme extrem de severe. (...) Sunt pacienţi care vin de acasă şi unii nu vor să rămână internaţi pentru că le este frică de spital. Sunt pacienţi care ajung în spital cu saturaţie extrem de mică şi vin extrem de târziu, moment în care apar complicaţii. (...) Este acea lipsă permanentă de paturi suplimentare sau nevoie de paturi suplimentare pe care ca instituţie o poţi gestiona doar până la un punct, după care medicul de gardă se vede în imposiblitatea de a găsi soluţii şi acest lucru este extrem de stresant”, a afirmat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".

Întrebată dacă sunt pacienţi ţineţi pe hol, conectaţi la tubul de oxigen, Mahler a răspuns că medicii au încercat să nu îi ţină pe hol, ci în paturi aşezate în toate camerele posibile.

În ce priveşte raportarea cazurilor, Beatrice Mahler a spus că sunt foarte multe persoane care îşi fac teste rapide acasă care ies pozitive şi care, chiar dacă au buna intenţie de a raporta testele pozitive, acestea nu pot fi încadrate în raportarea naţională, pentru că nu există această posibilitate: „Ori până când nu vom încerca să vedem şi această latură, aceşti pacienţi care vor să fie luaţi în calcul, pentru că ei sunt de bună credinţă, vom avea un minus important”.

Totodată, Beatrice Mahler a declarat că din punctul ei de vedere cazurile sunt mai grele pentru că s-a schimbat boala: „cazurile care au forme de evoluţie severă ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”.

Anul trecut, medicii aveau „un tablou”: „aveam debutul bolii, după 6 - 7 zile pacientul avea evoluţia către forma critică - acel procent de 5% unde era cazul -. În acest moment avem o categorie de pacienţi care ajung să stea acasă până ziua 12-13 cu saturaţie normală la domiciliu şi care ajung către finalul perioadei - ziua 13-a sau a 14-a - la spital, când le scade saturaţia şi se simt rău. Aceştia au nevoie nu de 5 litri de oxigen, nu de 10 litri, ci de o concentraţie foarte mare de oxigen”.

Boala acum este mai agresivă, cel puţin a pacienţilor internaţi la Institutul „Marius Nasta". Anul trecut, a spus Mahler, erau insuficienţe renale, respiratorii, dar mai puţine complicaţii trombotice: „în secţii acum avem pacienţi cu evoluţie aparent bună, spunem familiei că în câteva zile ar putea să meargă acasă după cum evoluează parametri şi la un moment dat familia primeşte un telefon şi este anunţată că a decedat şi nu înţelege ce se întâmplă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO