Eveniment

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucureşti: Trebuie să regândim ce facem cu pacientul infectat cu Covid-19. El trebuie să intre într-un circuit normal, să poată alege un medic, să poată continua tratamentul acasă

Videoconferinta ZF Health&Pharma Summit'20

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucureşti

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucureşti

Autor: Alexandra Cepăreanu

16.09.2020, 10:51 238

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din Bucureşti, spune că tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 va deveni o normalitate, motiv pentru care „trebuie să regândim ce facem cu pacientul infectat cu Covid-19.

„Este momentul în care trebui să regândim ce facem cu pacietul Covid. El trebuie să intre în circuitul de activitate normală, să poată alege medicul, să continue tratamentul acasă, dar acest lucru trebuie făcut dacă acest serviciu este plătit corespunzător. Este nevoie de suport şi de dezvoltare a sistemului de telemedicină, iar direcţia de dezvoltare trebuie să fie centrată pe asistenţa pacientului în ambulator”, a spus Beatrice Mahler, prezentă în cadrul videoconferinţei ZF Health and Pharma 2020.

Ea a afirmat că sistemul de sănătate poate să facă faţă pandemiei şi în zonele cu incidenţă mare de pacienţi infectaţi cu COVID-19. „Mă îngrijorează asistenţa pacientului pneumologic cu boală cronică şi pentru pacienţi cu tuberculoză trebuie regândit. Va trebui regândită alocarea acestor paturi pentru că, în prezent, o parte dintre aceste paturi asistă pacientul Covid. Numărul pacienţilor cu turbeculoză a scăzut foarte mult, dar asta înseamnă că le este frică că vină la spital, iar cei care ajung au forme severe.”

Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul medical este lipsa personalului. Beatrice Mahler consideră că o piedică în această zonă este reprezentată de legislaţie.

„Este important ca partea legislativă să fie mai flexibilă. Angajarea unui medic să nu trebuie să dureze 3 luni, angajarea unei asistente trebuie să fie făcută într-un sistem flexibil, transparent, iar perioada să fie suficient de lungă pentru ca persoana să se poată adapta.”

 

Alte declaraţii

 

La Marius Nasta bugetul a fost suplimentat semnificativ, dar direcţia de finanţare s-a dus în mare parte pe achiziţia de medicamente şi echipamente de protecţie. Pentru terapia intensivă a fost mărit numărul de paturi – paturile pentru pacienţi Covid au fost complet dotate. Pentru prima dată, fiecare pat benefciază de ventilator şi tot ce trebuie. Este un pas bun din această pandemie pentru că a adus investiţii. Firmele şi ONG-urile şi-au făcut simţită prezenţa.

La echipamente sanitare s-au triplat costurile, însă acestea sunt o prioritate pentru orice spital. Dacă nu ai personal protejat nu poţi vorbi de un act medical care se desfăşoară în siguranţă pentru pacient.

Important este să transmitem că circuitele pt pacientul Covid şi non Covid sunt extrem de bine delimitate. Delimitarea crează circutie de siguranţă atât pentru pacient cât şi pentru personal.

A trebuit să reorganizăm întreaga activitate, să asigurăm personalul medical că au toate echipamentele necesare pentru a fi în siguranţă. Momentele dificile au mai fost legate de modul în care s-a schimbat tipologia pacientului internat. De la manifestări de agresivitate, care au trebuit bine gestionate, până la cazurile de afectare care în ultima perioadă vorbim de afectare pulmonară severă, formă de boală care duce către o evoluţie favorabilă mai lentă, asta în conduţiile în care am avut concedii de personal şi a solicitat pesonalul rămas.

Avem nevoie de un sediu nou şi avem un studiu de fezabilitate aprobat de ministerul Sănătăţii. Aşteptăm finanţarea pentru a demara acest proiect. Este într-un sediu la distanţă mică, pe calea Şerban Vodă, acolo clădirea trebuie demolată, necesită o construcţie din temelii pentru că nu asigură circuitele necesare unei asistenţe medical de calitate.

Am pus bazele şi am semnat un proiect de 10 mil. euro cu finanţare externă pentru pacientul cu tuberculoză, care va duce la crearea în institutul Marius Nasta a unui laborator, care va fi al 3-lea în Europa cu posibilitatea de diagnostic pentru bacterii atipice. Proiectul mai vizează asigurarea tratamentului cu tubercostatice pentru pacientii cu turberculoză, boală care încă produce multe decese.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO