Eveniment

Beijingul îşi întinde aripa până în Europa: O companie chineză finanţează tunelul Helinski-Tallinn cu 15 miliarde de euro

Beijingul îşi întinde aripa până în Europa: O companie chineză finanţează tunelul Helinski-Tallinn cu 15 miliarde de euro

Autor: Raluca Nicolae

08.03.2019, 15:25 1100

Tunelul de cale ferată care va lega Helinski de Tallin, capitala Estoniei, a primit o finanţare de 15 miliarde de euro de la Touchstone Capital Parteners din China, construcţia fiind cea mai recentă investiţie din planul Beijingului „Belt and Road”, transmite Reuters.

FinEst Bay Area Development a anunţat vineri că a semnat un memorandum cu grupul chinez pentru o treime din finanţarea necesară, ceea ce asigură o participaţie minoritară pentru Touchstone din tunelul lung de 100 de kilometri.

Iniţiativa Belt and Road doreşte să conecteze China cu sudul şi centrul Asiei, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa cu ajutorul unei reţele de drumuri de-a lungul Drumului Mătăsii şi a rutei arctice.

Finlanda şi Estonia intenţionau de ani de zile să îşi conecteze capitalele, care sunt despărţite de Golful Finlandei. Tunelul va reduce drumul de la 2 ore de călătorie cu feribotul la 20 de minute pentru zecile de mii de estonieni care merg la Helinski săptămânal.

FinEst Bay Area a estimat costul total al tunelului la 15-20 miliarde de euro şi a afirmat că detaliile financiare vor fi stabilite în următoarele şase luni.

Proiectul trebuie să mai obţină finanţări din patea celor două guverne şi a Uniunii Europene.

AFACERI DE LA ZERO