Eveniment

Beneficiarii privaţi de fonduri UE nu mai sunt obligaţi să deruleze proceduri de achiziţie publică

Eugen Teodorovici spune că firmele private sunt primele interesate să cheltuiască corect banii europeni. Foto Octav Ganea

Eugen Teodorovici spune că firmele private sunt primele interesate să cheltuiască corect banii europeni. Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

28.07.2013, 21:30 2015

Beneficiarii privaţi ai pro­iectelor finanţate din fonduri struc­turale nu vor mai fi obligaţi în viitor să deruleze proceduri de achiziţie publică. Minis­terul Fondurilor Euro­pene (MFE) a pus în dezbatere publică (până mier­curi, 31 iulie) proiectul de ordin privind abro­garea Ordinului nr. 1050 din octombrie 2012 referitor la apro­barea procedurii de atribuire aplicabile bene­ficiarilor privaţi de proiecte finan­ţate din instrumente structurale, obiectivul „Convergenţă“, pro­iect care elimină obligativitatea participării benefi­ciarilor privaţi în cadrul procedurilor de achiziţie publică, în anumite condiţii.

Potrivit proiectului de ordin, dacă va­loarea estimată a achiziţiei nu de­pă­şeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, beneficiarul va achiziţiona produse, servicii sau lucrări în mod direct.

Potrivit articolului 19 din Ordo­nan­ţa 34, autoritatea contractantă achiziţio­nează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată, nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achiziţie de lucrări. Pragurile au fost ridicate recent, astfel că instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă pentru produse şi servicii începând de la suma de 30.000 de euro, faţă de 15.000 euro în trecut, şi de 100.000 de euro pentru lucrări, faţă de 15.000 de euro în trecut.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Fondurilor Europene, dacă valoarea estimată a achiziţiei depăşeşte pragurile valorice prevăzute de art. 19 din Ordonanţa 34, atunci beneficiarii privaţi vor aplica procedura simplificată.

Ordinul explică însă că este interzisă divizarea unui contract în contracte de de valoare mai mică în vederea înca­drării sub pragurile Ordonanţei 34.

Noile proceduri ar urma să fie valabile pentru toate cele şapte programe operaţionale.

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a justificat emiterea proiectului de ordin astfel: „Aceasta este o acţiune logică pentru că aceşti beneficiari cofinanţează proiectele din resurse proprii şi, din acest motiv, sunt interesaţi să utilizeze eficient banii. În plus, beneficiarii din mediul privat nu au experienţă în derularea de proceduri de achiziţii, ceea ce înseamnă că această obligativitate duce la întârzieri sau chiar blocaje în implementarea proiectelor“.

România a luat de la Comisia Euro­peană în primele şase luni din an în jur de 700 mil. euro, rata absorbţiei ajun­gând în luna iunie la 15,3% din totalul de 19,6 mld. euro acordate României în exerciţiul financiar 2007-2013. Dar Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), cel care se adresează marilor companii, este în continuare presuspendat şi sunt şanse puţine ca el să fie reluat la plată curând.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO