Eveniment

Berceanu: Companiile feroviare nu vor face disponibilizări, dacă vor creşte veniturile

15.08.2010, 23:20 31

Companiile feroviare nu vor face disponibilizări şi nu vorreduce salariile angajaţilor, cu o con­diţie: să-şi majorezeveniturile, spune ministrul transporturilor Radu Berceanu înîncercarea de a justifica programul de concediere a 12.000 deoameni din sistemul feroviar. El crede că a găsit şi soluţia: toatălumea să-şi cumpere bilet şi să nu mai circule cu "naşul", iarmotorina să nu mai dispară din rezervoarele locomotivelor.

"Dacă vom creşte veniturile la CFR, nu vom facemdisponibilizări. Ve­niturile vor creşte dacă toţi călătorii vorcumpăra bilet de la casa de bilete, nu de la naş, dacă nu se va maifura motorină de la locomotivele diesel sau dacă liderii desindicat nu vor mai avea maşini, telefoane şi sedii luxoase".

Declaraţia lui Berceanu vine după ce mai multe surse au susţinutpentru Mediafax că Ministerul Transpor­turilor pregăteşte unproiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi dinsectorul feroviar până la sfârşitul lui septembrie. Ministrul PDLsusţine că o serie de cheltuieli s-ar putea reduce şi de laceferiştii pensionari şi rudele acestora care beneficiază detransport gratuit pe calea ferată. El a adăugat că după cestrategia CFR va fi terminată va chema liderii de sindicat lanegocieri. Directorul general al CFR Călă­tori, Liviu Pescăraşu, adeclarat săptă­mâna trecută, citat de Me­diafax, că toţi ceiaproximativ 15.000 de angajaţi ai companiei vor intra în şomajtehnic începând de astăzi, prin rotaţie, până la sfârşitul anului,astfel că fiecare salariat nu va veni la muncă timp de douăluni.

În timp ce Berceanu încearcă să restructureze companiileferoviare care pierd anual sute de milioane de lei (250 mil. leiCFR Călători, 230 mil. lei CFR Marfă şi 100 mil lei CFRinfrastructură - numai în 2009), PSD, principalul pertid deopoziţie, a anunţat că este împotriva reformelor făcute deministrul transporturilor în sistemul feroviar şi că doreştereunirea companiilor CFR într-un holding. Senatorul PSD Sorin Botaa declarat că la CFR Infra­struc­tură se înlocuiesc directorii, căCFR Călători se pregăteşte de privatizare şi că ministrul Berceanuinsistă ca CFR Marfă "să se apropie de faliment".

Bota a menţionat că CFR Călători se pregăteşte de "o mareprivatizare" şi că se va renunţa la 3.000 de kilometri de linieferată interoperabilă pentru ca subvenţia să treacă la bugetulpri­vaţilor.

Ministerul Transporturilor a anun­ţat că a terminat strategia deprivatizare a CFR Marfă, precum şi proiectul de hotărâre de guvernprivind aprobarea acesteia, urmând ca vânzarea pachetului deacţiuni să aibă loc în urma unei licitaţii cu strigare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO