Eveniment

BERD a băgat 50 mil. euro în acţiuni Romgaz şi are 1,9% din companie

Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 mi­liarde lei

Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 mi­liarde lei

Autor: Vlad Popescu

05.11.2013, 19:52 1458

Banca Europeană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD) a preluat 1,9% din acţiunile Romgaz în cadrul ofertei publice iniţiale, reprezentând aproximativ 13% din pachetul scos la vânzare de stat, pentru echivalentul în lei a 50 de milioane euro (aproximativ 225,5 milioane lei).

„Consiliul director al BERD a aprobat o in­ves­ti­ţie în privatizarea par­ţială a ac­ţiunilor deţinute de Ro­mâ­nia la Societatea Naţio­na­lă de Gaze Natu­rale Romgaz S.A. printr-o ofertă pu­blică iniţială (...) BERD va prelua o par­tici­paţie de 1,9%“, po­tri­vit unei decizii din 29 octombrie a boar­du­lui băncii, fă­cu­tă publică ieri.

Astfel, BERD vrea să ajute Romgaz să-şi îm­bu­nătăţească guvernanţa corporatistă, siste­me­le de con­trol intern şi practicile de management al me­diului, se arată în anunţul băncii.

Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 mi­liarde lei (534 milioane dolari sau 391 de milioane euro).

Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care vor fi tranzacţionate la bursa de la Bucureşti.

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 mi­liarde euro, dintre care 204 investitori institu­ţio­nali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 inves­titori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Tranşa micilor investi­tori a fost supra­sub­scrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest seg­ment a fost de 249 mi­lioane lei (aproape 90% din tranşă).
Potrivit datelor pre­zen­tate vineri de Depar­ta­mentul pentru Energie din Ministerul Economiei, o instituţie financiară interna­ţională a cumpărat 13% din acţiunile scoase la vânzare. La acel moment, reprezentanţii statului român nu au oferit alte informaţii privind investitorul care a preluat acest pachet.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasă, de 1,7 miliarde lei, se apropie de valoarea maximă vizată.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţin Fondului Proprietatea. Anterior, statul deţinea 85% din titlurile companiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO