Eveniment

BERD: Economia României se va contracta cu 4% în 2020. Revenirea din 2021 se va face pe spatele sectorului privat

BERD: Economia României se va contracta cu 4% în 2020. Revenirea din 2021 se va face pe spatele sectorului privat

Autor: Răzvan Botea

13.05.2020, 08:00 515

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipează că economia românească se va contracta cu 4% în 2020 din cauza crizei coronavirusului. Economiştii se aşteaptă ca PIB-ul românesc să crească cu 4% în 2021, creştere care va fi realizată în cea mai mare parte de evoluţia sectorului privat.

Potrivit ultimei estimări economice regionale BERD, „blocarea internă reduce consumul privat de servicii care implică contact faţă în faţă şi de bunuri de folosinţă îndelungată, care reprezintă împreună aproximativ 30% din coşul de consum. Acest impact poate fi compensat oarecum printr-o creştere a cheltuielilor alimentare, ceea ce reprezintă 25% din coşul de consum, cea mai mare pondere din Uniunea Europeană”, scriu reprezentanţii BERD.

Spre comparaţie, guvernul României mizează pe o cădere economică de 1,9% în acest an, una dintre cele mai optimiste prognoze. Comisia Europeană vede o contracţie a PIB de 6% în România în 2020, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o scădere reală a PIB de 5%.

Raportul BERD spune că investiţiile în România au scăzut pe fondul incertitudinii şi al sentimentului din piaţă, în timp ce presiunea pe lichiditate şi ruperea lanţurilor de aprovizionare pot întrerupe proiectele de investiţii în curs.

„Contracţia economică a României este parţial explicată de expunerea semnificativă a ţării la economia italiană, care a fost puternic afectată - exporturile de bunuri în Italia reprezintă aproximativ 10% din totalul exporturilor de mărfuri. Mai mult, Italia este, de asemenea, o sursă importantă de remiteri pentru România, reprezentând aproximativ o treime din fluxurile de remiteri ale ţării”, mai scriu economiştii de la BERD.

Potrivit analizei băncii, revenirea economică din 2021 de 4% va fi condusă de sectorul privat, însă este condiţionată de măsurile de relaxare care se vor implementa după restricţiile pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

„Recuperarea din 2021 este de aşteptat să fie condusă de sectorul privat, pe măsură ce acesta se va revigora. Cu toate acestea, creşterea va depinde de o relaxare treptată a restricţiilor interne şi de revenirea la normalitate în a doua jumătate a anului”, mai notează reprezentanţii BERD.

 
AFACERI DE LA ZERO