Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României, pentru 2021, de la 6% în vară la 7,2%, în ton cu majoritatea analizelor care anticipează o creştere în jurul valorii de 7%.
Şi pentru anul ce vine BERD anticipează că economia poate avansa semnificativ, ca urmare a demarării proiectelor dezvoltate prin PNRR, însă totul poate fi obstrucţionat de rata redusă a vaccinării.
România ar urma să aibă, în acest an, un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, o ţintă care nu s-a modificat de la începutul anului, deşi estimarea de creştere economică a crescut de la 4% la 7%.
Cât priveşte deficitul de cont curent, acesta a ajuns în august la 10 miliarde de euro, 4,3% din PIB, un PIB care creşte ajutat şi de inflaţia puternică ce putea ajunge la 8%. Dacă PIB-ul creşte ajutat puţin şi de inflaţie, pe ansamblu lucrurile nu arată bine: inflaţia sărăceşte populaţia, în condiţiile în care este cu mult peste creşterile salariale. Potrivit BERD, preţurile materiilor prime, din ce în ce mai mari, ar putea compromite revenirea postpandemie a economiilor, pentru că afectează puternic balanţa comercială a ţărilor care importă energie, asemenea României. În plus, statele se văd obligate să compenseze creşterea preţurilor la energie pentru gospodăriile sărace, un efort bugetar neanticipat.
„Preţurile mari la energie, perturbările lanţurilor de aprovizionare şi, în unele situaţii, deprecierea monedelor naţionale au majorat semnificativ inflaţia. Acesta este un motiv de îngrijorare“, a declarat economistul-şef al BERD, Beata Javorcik, citată într-un comunicat al instituţiei.
Deficitul comercial s-a adâncit în România de la 11,6 miliarde de euro, în primele opt luni din 2020, la 14,6 miliarde de euro în primele opt luni din acest an (plus 26%). Deficitul comercial în creştere este principalul vinovat pentru deteriorarea deficitului de cont curent. Deocamdată, moneda naţională este stabilă, dar ritmul avansului deficitelor gemene dă de gândit economiştilor.
BERD crede că demararea proiectelor prin PNRR va ajuta exporturile României.
Deşi, anul acesta, economia României ar urma să înregistreze o creştere de 7%, pentru anii ce vin simulările arată o reducere a creşterii până la 3 şi 4%.