Pentru îmbunătăţirea serviciilor de mentenanţă a drumurilor vor fi angajate companii private în baza unor contracte multianuale bazate pe criteriile de performanţă.
Împrumutul va sprijini, de asemenea, implementarea unui plan de mobilitate urbană durabilă, reprezentând un set de măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii locuitorilor şi întreprinderilor din Sibiu, într-un mod ecologic şi durabil, se arată într-un comunicat al BERD.
Acesta este primul proiect în cadrul unui nou program-cadru al instituţiei financiare internaţionale pentru mobilitatea durabilă şi accesul la transport regional (Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport - SMART), care finanţează îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor de transport public în România.
"Obiectivul nostru este de a continua îmbunătăţirea infrastructurii urbane, care este esenţială pentru calitatea vieţii. Prin finanţarea unor măsuri cheie de îmbunătăţire a infrastructurii de transport, BERD a ajutat administraţia locală să transforme Sibiul într-un oraş foarte modern şi o destinaţie turistică de top din România", a declarat în comunicat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.
Până în prezent, BERD a acordat peste 70 de milioane de euro în finanţări pe termen lung, prin împrumuturi directe către municipalitatea Sibiu şi către companiile municipale de transport public, apă şi canalizare.
Din 2005, peste 200 de străzi au fost modernizate în Sibiu cu ajutorul finanţărilor din împrumuturi BERD, fonduri structurale ale UE şi din contribuţii ale bugetului local.
În 2006, compania de transport public Tursib a împrumutat 10 milioane de euro, pe care l-a folosit pentru a achiziţiona 35 de autobuze noi. Un al doilea împrumut, de 4,8 milioane de euro, acordat anul trecut, este folosit în prezent pentru finanţarea construcţiei unui nou depou de autobuze în Zona Industrială de Vest, care va devia traficul din centrul oraşului, reducând astfel poluarea.
Compania de apă şi canalizare a oraşului a primit, de asemenea, fonduri BERD pentru cofinanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii.
Instituţia financiară internaţională a investit peste şapte miliarde euro în România până în prezent şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde euro din alte surse de finanţare.