Eveniment

BERD pregăteşte o nouă strategie pentru România, cu accent pe stimularea sectorului privat

Suma Chakrabartim preşedintele BERD: „Cu o piaţă proprie de 20 milioane de consumatori şi un număr în creştere de companii româneşti ce au succes pe pieţele internaţionale, România are un mare potenţial.“ Fotograf: Răzvan Lupică

Suma Chakrabartim preşedintele BERD: „Cu o piaţă proprie de 20 milioane de consumatori şi un număr în creştere de companii româneşti ce au succes pe pieţele internaţionale, România are un mare potenţial.“ Fotograf: Răzvan Lupică

Autor: Alice Draghici

25.09.2015, 00:04 268

Premierul Victor Ponta s-a aflat ieri la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în Londra, unde s-a întâlnit cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti şi cu prim-vicepreşedintele Phil Bennett, în condiţiile în care BERD urmează să aprobe o nouă strategie pentru România.

Ponta a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvernul României, în domeniul transporturilor, energiei şi lucrărilor publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naţionale.

Proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiştii BERD, din perspectiva fezabilităţii lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziţiei economiei României către standarde moderne şi performante, cât şi a posibilităţilor de finanţare, în condiţiile actuale dificile de pe pieţele financiare internaţionale.

Board-ul directorilor BERD urmează să aprobe în 30 septembrie noua strategie de ţară pentru România.

„Cu o piaţă proprie de 20 milioane de consumatori şi un număr în creştere de companii româneşti ce au succes pe pieţele internaţionale, România are un mare potenţial. BERD este hotărâtă să sprijine dezvoltarea economică a ţării, cu accent pe stimularea sectorului privat. Avem experienţe foarte bune şi un portofoliu solid în România, pe care intenţionăm să-l dezvoltăm“, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că BERD a avut un rol „esenţial“ în dezvoltarea economiei româneşti.

„BERD a îndeplinit un rol esenţial în procesul de tranziţie al României către o economie de piaţă funcţională după revoluţie. Dorim ca această implicare să continue pe multiple planuri“, a declarat Victor Ponta, potrivit unei informări a guvernului. Din delegaţia României, prezentă la Londra, au făcut parte şi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrul transporturilor Iulian Matache.

O nouă strategie pentru România până 2020 se aşteaptă să fie aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din 30 septembrie. Operaţiunile BERD în România sunt conduse de către Matteo Patrone, numit director al reprezentanţiei de la Bucureşti, în iulie 2015.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în România cu circa 7 miliarde euro investiţi până în prezent, în peste 370 de proiecte. Potrivit guvernului, prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde euro din partea altor investitori.

Activitatea băncii este orientată către dezvoltarea pieţei de capital, îmbunătăţirea calităţii infrastructurii, creşterea incluziunii şi stimularea competitivităţii sectorului privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO