Eveniment

BERD: România va avea în 2012 o creştere economică de doar 1,1%

Autor: Claudia Medrega, Ioana David

19.10.2011, 00:04 123

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional din România, şi-a înrăutăţit estimarea privind creşterea economică de anul viitor la 1,1%, după ce în vară estima un plus de 3,8%.

Aceasta nu este însă cea mai pesimistă prognoză de până acum privind România. JP Morgan, una dintre cele mai puternice bănci americane, care monitorizează România în rapoarte de analiză ocazionale, a ieşit în ultima vreme în evidenţă prin ajustări succesive ale prognozei de creştere economică pe 2012, până la 0,8%.

Perspectivele s-au înrăutăţit foarte mult pentru România, Albania şi Serbia, care sunt expuse puternic la economia cu probleme a Greciei, explică analiştii BERD.

"Până de curând, economia României a fost pe cale să înregistreze o creştere modestă în 2011 şi o creştere mult mai robustă în 2012. Cu toate acestea, încetinirea zonei euro are deja un efect important inhibitor asupra exporturilor din România către această regiune (deşi exporturile în afara zonei euro evoluează bine) şi o continuare a încetinirii este posibilă în următoarele luni. Criza din Grecia are un efect de contaminare, în principal prin relaţiile bancare transfrontaliere. Continuarea sprijinului FMI oferă un buffer important", apreciază experţii BERD.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, a refuzat să comenteze reducerea drastică a prognozei de creştere economică a României de către BERD, limitându-se doar la a spune că sunt diferite instituţii care au dat prognoze de creştere cu diferenţe foarte mari. "Sunt diferite instituţii şi bănci care dau anumite prognoze. Eu spun că trebuie să aşteptăm prognoza care o să o dea Uniunea Europeană în zilele următoare. Se discută şi o să vedem. Am văzut că diferite bănci sau diferite instituţii au dat prognoze de creştere cu diferenţe foarte mari", a declarat Ialomiţianu, citat de Mediafax.

Premierul Emil Boc recunoaşte însă că 2012 este un an crucial pe care "nu-l vede în roz".

"Se vorbeşte tot mai mult, la nivelul Uniunii Europene, de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. El nu este complet înlăturat şi oricând este posibil. Ce face România, în acest context? Un lucru este clar: nu poate fi imună la ceea ce se întâmplă pe pieţele europene şi mondiale, dar, în acelaşi timp, este mult mai bine pregătită decât a fost în 2008", a spus Boc.

Cu toate acestea, Guvernul nu a trimis încă în Parlament bugetul de stat, deşi avea obligaţia legală să facă acest lucru până la 15 octombrie, iar toată economia stă pe loc aşteptând indicatorii macroeconomici de care au nevoie pentru propriile bugete.

După ce în prima jumătate a anului percepţia pieţelor externe privind România s-a îmbunătăţit continuu, având în vedere semnalele de redresare a economiei, performanţa exporturilor, îngustarea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar, în ultima perioadă pesimismul a revenit pe pieţe, iar aversiunea investitorilor faţă de risc a crescut, în contextul accentuării tensiunilor din zona euro, revenind chiar şI scenariul recăderii în recesiune.

Atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi bancile au început să anunţe ajustări ale prognozele.Şi FMI îşi va diminua prognoza. Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, a anunţat că FMI va înjumătăţi la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

BERD anticipează o încetinire a creşterii economice în Europa emergentă în 2012, având în vedere că o continuare a crizei datoriilor suverane din zona euro va pune probleme redresării din criza financiară din 2008-2009, potrivit unui raport al băncii privind perspectivele economice regionale.

Pentru acest an, BERD a modificat prognoza pentru România în scădere cu 0,4 puncte procentuale, la o creştere economică de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO