Eveniment

BERD şi UE cofinanţează un proiect de 72,9 mil euro de modernizare a serviciilor de apă în Mehedinţi

BERD şi UE cofinanţează un proiect de 72,9 mil euro de...

Autor: Anca Dumitrescu

23.11.2015, 15:25 353

În cadrul proiectului, BERD va acorda un împrumut pe termen lung de 5,7 milioane de euro, în timp ce Uniunea Europeană va contribui cu un grant în valoare de 57,1 milioane de euro, în cadrul Programului Fondului de Coeziune cu România, se arată într-un comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În plus, statul român va furniza 8,7 milioane de euro, restul de 1,4 milioane de euro urmând să fie acoperite din bugetul local.

Secom intenţionează să extindă şi să modernizeze reţeaua de apă şi canalizare în 10 localităţi, respectiv Drobeta Turnu Severin, Baia de Aramă, Strehaia, Vânju-Mare, Simian, Cujmir, Branişte, Gura Văii, Comanda şi Rogova.

Fondurile BERD vor fi utilizate pentru lucrări de îmbunătăţire la patru staţii de tratare a apei, construcţia a 13 noi staţii de pompare a apei, 10 noi rezervoare şi 27 de staţii de pompare a apelor reziduale. Peste două sute de kilometri de reţele de apă şi canal vor fi reabilitate şi extinse.

Investiţia va îmbunătăţi calitatea apei potabile, în conformitate cu directivele europene, şi va creşte accesul la apă şi calitatea acesteia, precum şi serviciile de canalizare. Drept rezultat, peste 15.000 de oameni vor fi conectaţi la reţeaua de apă şi aproape 30.000 la reţeaua de canalizare.

Secom este al 24-lea operator regional de apă din România care primeşte finanţare prin intermediul programului de co-finanţare a proiectelor din domeniul apei, cu fonduri de coeziune.

Facilitatea a fost aprobată în noiembrie 2010, pentru o sumă de 200 de milioane de euro, iar în septembrie 2012 a fost majorată cu 130 de milioane de euro, ca urmare a cererii mari din partea autorităţilor locale.

Până în prezent, BERD a mobilizat fonduri europene de peste 2 miliarde de euro pentru facilităţile de apă şi canalizare din România.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. Banca a investit peste 7 miliarde de euro în România şi a atras alte peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO