Eveniment

BERD spune că este interesată să preia participaţii la companii de stat româneşti care vor fi scoase la privatizare

BERD spune că este interesată să preia participaţii la companii de stat româneşti care vor fi scoase la privatizare

Claudia Pendred, directorul pentru România al BERD

Autor: Marius Oncu - Mediafax

22.07.2011, 00:02 514

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) arputea lua în calcul achiziţia de participaţii la companii româneştide stat, după ce Guvernul va furniza detalii ale programului devânzări, a declarat, pentru Bloomberg, directorul pentru România alBERD, Claudia Pendred.

BERD va clarifica, probabil, planurile posibilei achiziţii depachete de acţiuni la companiile româneşti, incluzândTranselectrica şi Transgaz, după ce Guvernul va decide mărimeapachetelor de acţiuni pe care vrea să le vândă şi metoda devânzare, a spus Pendred. "Nu este clar ce urmează să fieprivatizat, aşa că aşteptăm să vedem. Binenţeles, dacă are sens,vom face aşa ceva, dar până la clarificarea planurilor este dificilde comentat", a afirmat oficialul BERD

Banca şi Guvernul vor continua să discute programul, a adăugatPendred.

Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care au pusla dispoziţia României două pachete de ajutor financiar începânddin 2009, au cerut insistent Guvernului să vândă pachete minoritaresau majoritare la companii de stat şi să îmbună­tăţeascămanagementul, pentru a contribui la o reducere a deficituluibugetar la 3% din PIB până anul următor, de la 6,5% anul trecut.România încearcă să atragă investitori pentru a susţine creştereaeconomică după doi ani de recesiune, notează Bloomberg. Guvernulintenţionează să vândă pachete minoritare de acţiuni la companii deutilităţi, precum OMV Petrom, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica,dar şi pachetul majoritar la Oltchim.

"Acum că a ajuns în România a doua misiune a FMI, vor decideprobabil cu Guvernul ce va fi privatizat şi cum se va face acestlucru, iar noi ne putem clarifica planurile ulterior. Nu am începeachiziţia de acţiuni dacă nu ar exista un motiv, ar trebui săsimţim că putem creşte valoarea", a declarat directorul BERD pentruRomânia.

BERD a investit în acest an 300 de milioane de euro în Româniaşi vrea să finanţeze mai multe proiecte în domeniul energieiregenerabile, respectiv să achiziţioneze participaţii la companiiprivate, a spus Pendred.

Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, adeclarat, săptămâna trecută, că BERD şi-a exprimat interesul săpreia un pachet minoritar de acţiuni la companie, când statul vadecide listarea la bursă a producătorului de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO