Eveniment

Bilanţ: Culturi de sute de mii de hectare au fost compromise de secetă

Bilanţ: Culturi de sute de mii de hectare au fost compromise de secetă

În judeţul Timiş, 20% din suprafaţa de teren agricol cultivată cu porumb, soia şi floarea-soarelui a fost afectată de secetă

Autor: Mediafax

26.07.2012, 00:06 732

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa agricolă cultivată din judeţ este de 488.621 de hectare, iar cel puţin jumătate a fost compromisă. Cele mai mari pagube sunt la culturile de porumb, fiind calamitate 91.000 din cele 118.000 de hectare cultivate.

De asemenea, seceta a compromis 30% din culturile agricole din judeţul Covasna, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar autorităţile spun că judeţul nu s-a mai confruntat cu o astfel de secetă din anul 1946.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a de­cla­rat, miercuri, că temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din judeţ. Astfel, 30% din suprafaţa de teren agricol - peste 172.000 de hectare de teren - cultivată, în mare parte, cu cartofi şi cereale, este afectată de secetă.

"Din evaluările noastre de până acum rezultă că peste 80 la sută din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită", a afirmat Konczei.

Seceta prelungită a afectat peste 30.000 de hectare de culturi în judeţul Arad, cele mai mari pagube fiind înregistrate la porumb şi floarea-soarelui, potrivit unui raport transmis de către oficialii locali ai Ministerului Agricul­turii şi Dezvoltării Rurale.

Pagubele cele mai mari sunt la producţia de porumb, 21.047 de hectare fiind afectate de secetă până în prezent.

Culturile de porumb, grâu şi floarea-soarelui din judeţul Buzău au fost compromise de secetă, în unele cazuri agricultorii re­nunţând la treierat, întrucât preţul acestei operaţiuni ar fi fost mai ridicat decât cel al recoltei obţinute. "Seceta instalată este destul de evidentă şi de aprigă, foarte tăioasă, afectează în proporţie covârşitoare mai ales culturile înfiinţate primăvara. Cea mai afectată zonă este cea din jurul Râmnicului, dar un paradox este că seceta este destul de aprigă şi în comunele de deal şi de munte ale judeţului Buzău, unde până acum nu se întâlnea acest fenomen", a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Potrivit agricultorilor, la Buzău, dezastrul cel mai mare este în plantaţiile de floarea-soarelui, sute de hectare cultivate fiind calamitate din cauza secetei.

Cei mai optimişti dintre agricultori vorbesc despre o producţie de maxim şase - şapte sute de kilograme la hectar. Pe lângă secetă, şi vântul din ultimele zile a contribuit la distrugerea culturilor în judeţul Buzău. Vijelia a culcat la pământ plantele ale căror tulpini s-au rupt, iar pagubele sunt semnificative, potrivit agricultorilor.

În Sălaj întreaga suprafaţă agricolă culti­vată cu porumb, cartofi şi floarea-soarelui este afectată de secetă, gradul de calamitate fiind de peste 30 la sută, iar reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj susţin că recolta va fi compromisă total dacă nu va ploua.

În judeţul Braşov, suprafaţa totală a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă păşunile şi fâneţele naturale, iar peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, potrivit directorului executiv al Direcţiei Agricole Braşov, Călin Birăescu.

"Pentru suprafeţele afectate nu au fost întocmite procese-verbale de calamitate, deoarece fenomenul este în evoluţie şi efectele negative se pot accentua", a spus directorul Direcţiei Agricole Braşov. De asemenea, temperaturile foarte ri­dicate, seceta excesivă din ultimele săptămâni şi cantitatea redusă de masă verde de pe supra­feţele de păşuni au dus la reducerea accentuată a producţiei de lapte la toate speciile, a mai spus Birăescu.

Mai mult de jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă şi cu lipsa apei, după ce au secat fântânile şi pârâurile, primind apă cu cisternele de la ISU.

Potrivit subprefectului Bogdan Abălaşi, în judeţul Iaşi sunt afectate total sau parţial de secetă 144.289 hectare de teren.

În judeţul Timiş, 20% din suprafaţa de teren agricol cultivată cu porumb, soia şi floarea-soarelui a fost afectată de secetă, potrivit re­pre­zen­tanţilor Direcţiei pentru Agricultură Timiş, care spun că judeţul nu s-a mai confruntat de 25-30 de ani cu o astfel de secetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO