Eveniment

Bilanţ: fermierii au recoltat cu 3,3% mai multe tone de cereale şi cu 15% mai multe plante oleaginoase în 2016

Bilanţ: fermierii au recoltat cu 3,3% mai multe tone de...

Autor: Roana Rotaru

13.02.2017, 00:04 81

Anul 2016 le-a adus fermierilor români producţii bogate, în special celor care au cul­tivat  cereale sau plante oleaginoase, po­trivit celei mai recente statistici Eurostat, care arată că producţia de cereale a României a crescut cu 3,3% în 2016 faţă de anul precendent, ajun­gând la peste 19,9 mil. tone, în timp ce pro­ducţia de plante oleaginoase a ajuns la 3,4 mil. tone, cu aproape 15% mai mult faţă de 2015.

Cu toate acestea, în 2016 valoarea producţiei vegetale s-a menţinut cam la acelaşi nivel faţă de anul precedent, stag­nând în jurul valorii de 9,8 miliarde de euro, în creştere cu aproape 0,2% faţă de 2015, din cauza scăderii preţurilor ce­rea­­le­lor, potrivit reprezentanţilor din agrobusiness.  „Valoa­rea producţiei vegetale s-a menţinut, în ciuda producţiilor mai mari, din cauza scăderii preţurilor cerealelor. La toate cerealele, grâu, porumb, orz, au scăzut preţurile cu 10-15% în 2016 faţă de anul precedent. La oleaginoase preţurile s-au menţinut. Nu poţi nici să le ţii în silozuri în aşeptarea unui preţ mai bun pentru că ai costuri de depozitare, cerealele sunt perisabile şi în plus rămân banii blocaţi”, a declarat pentru ZF Mihai Anghel, proprietarul  Cerealcom Dolj, cel mai mare exportator român de cereale şi oleaginoase.

Potrivit specialiştilor din agrobusiness, preţul de vânzare al grâului a scăzut atât din cauza scăderii globale a preţurilor cerealelor, cât şi din cauză că fermierii nu au primit prime de calitate pentru grâul de panificaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO