Eveniment

Bilanţ la final de exerciţiu financiar 2014-2020: absorbţia pe fondurile europene regionale, în valoare de 8,5 mld. euro, trece de 100%

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest şi preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Dezvoltare Regională din România (ROREG): Îmi doresc ca următorii 25 de ani să fie mult mai centraţi pe proiecte de calitate sau pe calitatea proiecte lor, mai puţin pe zona de cantitate şi să putem să discutăm de câţi oameni au venit înapoi din afara ţării, câţi oameni ştim sigur că nu mai pleacă datorită ofertelor pe care noi reuşim să le facem. Deci cred că asta este provocarea următoarei perioade.

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest şi preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Dezvoltare Regională din România (ROREG): Îmi doresc ca următorii 25 de ani să fie mult mai centraţi pe proiecte de calitate sau pe calitatea proiecte lor, mai puţin pe zona de cantitate şi să putem să discutăm de câţi oameni au venit înapoi din afara ţării, câţi oameni ştim sigur că nu mai pleacă datorită ofertelor pe care noi reuşim să le facem. Deci cred că asta este provocarea următoarei perioade.

Autor: Răzvan Botea

08.12.2023, 09:00 1006

„Până la final de an, programul va duce într-o medie undeva la 110-115% faţă de valoarea alocată. Ambiţiile noastre sunt mari şi vrem salvăm şi să ducem toate proiectele la bun sfârşit, pentru că tocmai de aceea discutăm de proiecte avizate şi actualul program a preluat o parte din aceste proiecte şi le vom finaliza.“ ♦ Absorbţia de peste 100% se explică prin supracontractare: se aprobă mai multe proiecte decât valoarea fondurilor, pentru că  unele proiecte, deşi aprobate, nu se duc la bun sfârşit.

Absorbţia de fonduri europene pe progra­mele regionale, care au avut o alocare totală de 8,5 mld. euro, va trece de 100% până la finalul anului, când exerciţiul financiar multianual 2014-2020 se încheie în termeni practici, a spus Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest şi preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Dezvoltare Regională din România (ROREG).

Cum este însă posibil ca absorbţia să fie mai mare de 100%? Valoarea proiectelor aprobate este, de obicei, mai mare decât alocarea de fonduri, pentru că unele proiecte, chiar dacă au fost aprobate spre finanţare, pot merge mai departe sau nu. În acest caz, pentru programele regionale 2014-2020, valoarea proiectelor apro­bate a trecut peste alocarea de fonduri şi diferenţa va veni fie din bugetul naţio­nal, fie din transferarea proiec­telor spre alte programe de finanţare, cum ar fi din următorul exerciţiu financiar.

„Întotdeauna în zona de dezvoltare regională absorbţia nu a fost o problemă, din contră. Acum, de exemplu, pe actualul program noi suntem la 117% la ADR Vest şi la nivelul programului regional POR suntem cu absorbţia deja atinsă. Practic, până la final de an, programul va duce într-o medie undeva la 110-115% faţă de valoarea alocată. Evident, ambiţiile noastre sunt mari şi noi vrem salvăm şi să ducem toate proiectele la bun sfârşit, pentru că tocmai de aceea discutăm de proiecte avizate şi actualul program a preluat o parte din aceste proiecte şi le va finaliza pe următorul program“, a spus el, pentru ZF.

ROREG şi ADR Vest au organizat, marţi, o conferinţe de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare. În aceşti ani, conform datelor de la Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), au fost investiţi peste 20 mld. euro în 30.000 de proiecte.

„Aura europeană a fost foarte benefică României, în principal sau în special regiunilor şi beneficiarilor din regiuni, în zona publică. Noi, evident, ca program, suntem cu precădere un program urban, care finanţează zona urbană. În cei 25 de ani putem discuta aşa, pe scurt, de aproape 20 de miliarde de euro investiţi deja în proiecte. Discutăm de peste 75.000 de locuri de muncă, realizate de-a lungul timpului şi sunt locuri de muncă sustenabile, care sunt şi acum. Această transformare a zonelor urbane“, a mai spus Maxim.

De la aderarea sa din 2007, în Ro­mâ­nia au intrat 53 mld. euro bani eu­ro­peni, după ce s-a scăzut contri­buţia României la bugetul UE. Spre com­pa­raţie, totalul investiţiilor străine directe din România a ajuns, la final de 2022, la 100 mld. euro. La finalul lui 2023, în mai puţin de o lună, se încheie exerciţiul financiar multi-anual 2014-2020, cu o extensie excepţională de 3 ani - de obicei extensia este de 2 ani - şi banii euro­peni rămaşi necheltuiţi se vor pierde.

Conform declaraţiilor guvernului, absorbţia efectivă la finalul perioadei se va situa la peste 90%.

„România a absorbit, în aceşti ani, peste 90% din fondurile europene nerambursabile alocate, plasându-se pe locul al patrulea între statele Uniunii Europene din acest punct de vedere, iar impactul implementării acestor proiecte este vizibil pentru fiecare dintre noi. Astfel, cetăţenii pot beneficia de rezultatele concrete ale investiţiilor în modernizarea infrastructurii rutiere, educaţionale, medicale sau sociale“, a spus Adrian Veştea, ministrul dezvoltării, la evenimentul amintit.

Cea mai mare provocare pentru atragerea de fonduri europene este lipsa personalului, a punctat şi Răzvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investiţiilor şir proiectelor Europene (MIPE): „La nivelul direcţiei avem 50 de persoane şi numai la digitalizare avem 7.000 de aplicaţii depuse. Munca nu este uşoară, dar trebuie să o ducem la capăt.“

ROREG, Asociaţia Agenţiilor de Dezvoltare (ADR) din România, a organizat marţi, 5 decembrie, un eveniment aniversar pentru 25 de ani de gestionare a fondurilor europene regionale, prilej cu care a organizat o dezbatere pe tema dezvoltării regionale. La dezbatere au participat ministrul dezvoltării Adrian Veştea, reprezentanţi ai mediului academic şi autorităţilor locale, dar şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

„România a convers către media UE la capitolul PIB per capita de la 27% în anul 2000 la 77% din media europeană conform celor mai recente date. Este uimitor. Şi acest avans este văzut în mai multe domenii: mediul de business mai competitiv, drumuri mai bune, şcoli mai bune şi spitale mai bune. Despre asta este vorba în programele de coeziune - voi, agenţiile de dezvoltare, aţi fost motorul care a uns roţile. România, ca un tot, rămâne disparată la mai multe nivele: educaţie, infrastructură, suport social“, a spus Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune şi reforme, într-un mesaj transmis pentru evenimentul amintit.