Eveniment

Bilanţul ANAF la şase luni: încasări pentru bugetul de stat de 180 de miliarde de lei, cu 12 miliarde de lei peste programare

Lucian Heiuş,  preşedintele ANAF: Din păcate, suntem pe primul loc în Europa la deficitul de încasare de TVA. Încercăm să acţionăm ferm pentru a reduce, în timp, acest gap de TVA.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF: Din păcate, suntem pe primul loc în Europa la deficitul de încasare de TVA. Încercăm să acţionăm ferm pentru a reduce, în timp, acest gap de TVA.

Autor: Răzvan Botea

11.08.2022, 00:05 929

♦ Încasările din TVA au crescut cu 27% în primele şase luni din an, un ritm la care inflaţia de 15% a pus umărul serios, împreună cu creşterea consumului ♦ Execuţia bugetară la iunie sugerează însă o scădere a consumului, pentru că încasările din TVA s-au temperat la plus 12%, sub inflaţie.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, în raportul privind activitatea instituţiei, că veniturile la bugetul de stat pe care le-a colectat în prima jumătate din 2022 au fost de 180 de miliarde de lei, faţă de 168 de miliarde de lei, cât şi-a propus să colecteze. Din acestea, încasările din TVA au fost de 45 de miliarde de lei, adică 25% din totalul veniturilor prin ANAF.

Încasările din TVA au crescut cu 10 mld. de lei, a spus preşedintele ANAF, Lucian Heiuş. În fiecare an, România are cel mai mare deficit de încasare de TVA din Uniunea Europeană (diferenţa între cât şi-a propus să încaseze şi cât a încasat efectiv).

„ANAF tratează acest aspect cu foarte multă atenţie (deficitul de încasare de TVA – n. red.). Din păcate, suntem pe primul loc în Europa la deficitul de încasare de TVA. Încercăm să acţionăm ferm pentru a reduce, în timp, acest gap de TVA”, a spus el.

Potrivit execuţiei bugetare la şase luni, veniturile totale ale statului au fost de 217 mld. de lei.

Astfel, încasările la buget realizate prin ANAF au însemnat 83% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. În iulie, a mai spus Heiuş, încasările la bugetul de stat au fost mai mari cu 6 mld. de lei. Finanţele încă nu au publicat execuţia bugetară la iulie. În primele şase luni din an, cea mai mare creştere a încasărilor se vede la TVA, unde inflaţia are un rol hotârâtor.

„Încasările lunii iulie au fost în valoare de 37,14 miliarde de lei, iar încasările lunii iulie 2021 au fost de 30,87 de miliarde de lei, deci practic un plus de încasări faţă de luna iulie 2021, de 6,27 miliarde de lei”, a mai spus Heiuş.

De asemenea, a adăugat el, în acest moment nu există restanţe la rambursarea de TVA către firme.

„TVA-ul restituit în luna iulie a fost în valoare de 3,6 miliarde de lei. Practic, astăzi ANAF a dus rambursările de TVA la zero zile întârziere. Nu mai există nicio decizie de rambursare de TVA care să nu fie rambursată. Vom face restituirea probabil în 29 august, pentru deciziile care apar în această perioadă.”

Din încasările la bugetul de stat, care nu conţine şi încasările la bugetul asigurărilor sociale, TVA-ul este de departe cea mai importantă resursă. Astfel, din cele 117 mld. de lei colectate la bugetul de stat, un sfert este TVA, 9% accize, 9% impozit pe venit şi 6% impozit pe profit.