Eveniment

Bilanţul bombelor „sociale“ ale economiei la opt luni: 11,7 mld. lei – deficitele cumulate de la pensii, şomaj şi sănătate

De 15 ani încoace, România se confruntă cu o anomalie economică: numărul de pensionari (de peste 5,2 milioane de persoane) este mai mare decât cel al salariaţilor (de 4,3 milioane de persoane), iar în aceste condiţii sustenabilitatea bugetului pentru plata pensiilor este pusă sub semnul întrebării

De 15 ani încoace, România se confruntă cu o anomalie economică: numărul de pensionari (de peste 5,2 milioane de persoane) este mai mare decât cel al salariaţilor (de 4,3 milioane de persoane), iar în aceste condiţii sustenabilitatea bugetului pentru plata pensiilor este pusă sub semnul întrebării

Autor: Adelina Mihai

16.10.2013, 20:17 32

Deficitele de la fondurile de pensii şi de şomaj au scăzut în primele opt luni ale anului, în vreme ce deficitul la fondul de asigurări de sănătate a crescut de mai bine de trei ori faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele de la  Ministerul de Finanţe. Evoluţia acestor deficite ilustrează stadiul unor indicatori extrem de importanţi pentru economia românească, având în vedere că o mare parte din contribuţiile, taxele şi impozitele colectate de stat de la angajaţi şi de la angajatori se cheltuiesc pentru plata pen­siilor, a indemnizaţiilor de şomaj sau a serviciilor medi­cale şi a medicamentelor sub­venţionate de stat.

Deficitul fondului de pensii a scăzut cu 650 de milioane de lei în primele opt luni ale acestui an com­parativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la valoarea de 8,2 miliarde de lei (tot cu subvenţiile acordate de stat), arată datele privind execuţia bugetară pe luna august publicată de Ministerul de Fi­nanţe. În schimb, de­fici­tul la fondul de asigurări de sănătate a crescut de mai bine de trei ori faţă de pe­rioada similară a anului trecut, până la 3,35 mld. lei în luna au­gust, cu o creştere care în­seamnă 2,35 mld. lei. Cum se explică această creştere la deficitul de la Sănătate?

„La fondul de asigurări de sănătate deficiul a crescut, într-adevăr, şi se va majora în continuare până în luna februarie a anului viitor inclusiv, pentru că se aplică directiva 7 din Legea 72/2013 (care prevede com­baterea plăţilor întârziate de Casa de Sănătate către furnizorii de produse şi servicii medicale şi medicamente – n. red.). În execuţia bugetară se vor vedea cheltuieli duble până în februarie anul viitor, pentru că se suprapun două luni de facturare, se plătesc, începând cu luna iulie, la 90 de zile facturi care înainte se plăteau în 300 de zile“, a spus un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe.

Problema defici­telor „sociale“ repre­zintă o consecinţă a proastei gestionări a bugetelor, dar şi a unor deficienţe de ordin struc­tural, cum este disproporţia dintre numărul de angajaţi şi cel al pensionarilor, este de părere profesorul uni­versitar Mircea Coşea.

„Dacă pe termen scurt aceste deficite scad, mă aştept ca ele să crească în viitor. Problema este că nu există nicio perspectivă, nicio reformă, şi dacă nu se rezolvă problema deficitelor, atunci statul nu va avea altă variantă decât să se împrumute extern pentru plata pensiilor şi a salariilor, pentru că economia românească nu poate susţine aceste cheltuieli“, a adăugat profesorul Coşea, care a fost membru al partidelor politice PDSR (până în 1997) şi apoi al PNL (până în 2007). El a mai spus că, spre deosebire de ţări precum Germania, Ungaria, Franţa sau statele nordice care se chinuie de câţiva ani să găsească soluţii la aceste deficite, România nu depune niciun efort pentru alegerea unui model social care să ajute la găsirea unor rezolvări.

„Nu văd deocamdată nicio politică de reformă socială care să rezolve această problemă, pentru că lucrurile nu se rezolvă cum se întâmplă acum, printr-o ordonanţă de urgenţă dată de pe o zi pe alta“, a explicat Coşea.

La fondul de asigurări pentru şomaj, deficitul a scăzut cu mai puţin de 8% în ultimul an, ajungând la valoarea de 181 de milioane de lei în august.

„La pensii şi la şomaj deficitele au scăzut pentru că s-a văzut o îmbunătăţire la nivelul colectării de contribuţii. De asemenea, şomajul a fost mai mic, iar numărul de pensionari a scăzut, iar estimările noastre arată că deficitele vor continua să scadă până la finalul anului“, a mai spus oficialul din cadrul ministerului.

Într-adevăr, numărul de salariaţi din economie a crescut în ultimul an, şomajul a stagnat la 5% în rândul şomerilor înregistraţi, iar numărul de pensionari a scăzut cu aproximativ 70.000 faţă de perioada similară a anului trecut.

O altă posibilă explicaţie pentru creş­terea nivelului de încasări din contribuţii sociale o reprezintă majorarea salariilor bugetare de la începutul acestui an, menită să reîntregească salariile celor 1,2 milioane de angajaţi de la stat care au avut salarii diminuate de la jumătatea anului 2010 ca urmare a măsurilor de austeritate.

Deşi efectivul salariaţilor a crescut cu aproape 70.000 de persoane în primele şapte luni ale anului, iar numărul de pensionari a scăzut cu un număr similar, economia românească rămâne prizoniera unei structuri care nu poate funcţiona altfel decât pe deficit: numărul pensionarilor (de 5,2 milioane de persoane) este mai mare decât cel al salariaţilor ( de 4,38 milioane de persoane).

„Pentru că, din punct de vedere electoral nu se poate până în 2014, mă aştept ca după aceea să se ducă o politică în vederea reaşezării sistemului de pensii, în jos, fie prin introducerea unor alte criterii de pensionare, fie prin creşterea perioadei de activitate a populaţiei, pentru că pe termen lung aceste cheltuieli sunt nesustenabile şi vor genera o erodare permanentă a altor bugete, menite să aducă dezvoltare prin investiţii“, a mai spus profesorul Coşea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO