Eveniment

Bilanţul DNA: banii daţi mită în dosarele trimise în judecată, 431 de milioane de euro

Preşedintele Klaus Iohannis, procurorul-şef Laura Kovesi şi premierul Dacian Cioloş la bilanţul DNA

Preşedintele Klaus Iohannis, procurorul-şef Laura Kovesi şi premierul Dacian Cioloş la bilanţul DNA

Autor: Andreea Traicu

26.02.2016, 00:02 137
Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kövesi - al cărei mandat va fi reînnoit în primăvară - a anunţat ieri, la prezentarea bilanţului pe anul 2015 al instituţiei, că în dosarele trimise în judecată banii daţi drept mită au fost de 431 milioane euro, în timp ce statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive.

„În dosarele trimise în judecată banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 şi 2018“, a spus procurorul-şef al DNA la prezentarea bilanţului instituţiei.

În anul 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, dar şi de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare.

„Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene ai României sunt trimişi în judecată. Cu siguranţă este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă, se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate“, a mai declarat Laura Codruţa Kövesi.

Ministrul justiţiei Raluca Prună a anunţat tot ieri la şedinţa de bilanţ a DNA că îşi asumă propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO