Eveniment

Bilanţul dramatic al inundaţiilor din estul ţării: şapte morţi, mii de gospodării inundate, calea ferată dintre Galaţi şi Bârlad - distrusă. Guvernul declară stare de alertă în judeţele Vaslui şi Galaţi după inundaţiile grave care au afectat în weekend estul ţării

Mii de case inundate, 41 de şcoli închise, drumuri distruse. Bilanţul inundaţiilor este greu şi este departe de a se fi incheiat

Mii de case inundate, 41 de şcoli închise, drumuri distruse. Bilanţul inundaţiilor este greu şi este departe de a se fi incheiat

Autor: Ramona Cornea

17.09.2024, 00:07 294

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, responsabil pentru inundaţiile din România de peste weekend, cauzează probleme în toată Europa Centrală şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Cehia, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.

Mai mult de 5.000 de gospodării au fost inundate în Galaţi şi Vaslui, iar şapte persoane au murit. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a informat luni după-amiază că încă o persoană a fost găsită moartă în judeţul Galaţi, ducând astfel bilanţul morţilor la şapte.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona localităţii Griviţa din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată”, informează ISU, potrivit Mediafax. Decesele au fost în localităţile Pechea, Drăguşeni, Costache Negri, Corod, Slobozia Conachi şi Suhurlui.

 Consiliul Judeţean Galaţi  a alocat 936.000 de lei din fondul de rezervă bugetară pentru familiile victimelor inundaţiilor şi pentru achiziţia de echipamente necesare pentru evacuarea apei şi a nămolului din case. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, în şedinţa de guvern, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galaţi şi Vaslui. Prim-ministrul a anunţat că fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgenţă din partea guvernului de maxim 10.000 de lei. Familiile care au pierdut pe cineva vor primi un ajutor suplimentar de 10.000 de lei. Suma totală destinată acestui prim ajutor este de 100 de milioane de lei. Marcel Ciolacu a convocat o şedinţă extraordinară de Guvern luni pentru a discuta despre măsurile de intervenţie rapidă şi ajutor pentru persoanele afectate de inundaţii.

Mii de locuinţe au rămas fără electricitate în localităţile afectate de inundaţii.  Însă toate avariile de pe reţeaua de distribuţie din judeţul Galaţi apărute în urma inundaţiilor au fost rezolvate, a anunţat luni după-amiaza ministrul energiei Sebastian Burduja.

„Venim cu veştile bune de la Galaţi — atât cat se poate, în situaţia dată. Toate avariile de pe reţeaua de distribuţie au fost rezolvate. Cu excepţia deranjamentelor punctuale, nu există consumatori nealimentaţi”, a transmis Burduja.

De asemenea, calea ferată care face legătura între Galaţi şi Bârlad, operată de o companie privată, a fost distrusă de inundaţiile care au afectat regiunea în weekend.

În plus, şcolile din localităţile sub ape din judeţul Galaţi au fost închise. În total, în judeţul Galaţi au afectat activitatea a 41 de unităţi de învăţământ, conform datelor de la Ministerul Educaţiei.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, valabilă până marţi, la ora 12.00.

„Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA, potrivit Mediafax.

De asemenea, începând de luni, de la ora 12:00, până marţi, la ora 18:00 este în vigoare un Cod Portocaliu pe anumite sectoare de râuri din judeţele: Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Botoşani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut şi Jijia.

În ultimele zile, ploi torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Cehia, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.