Eveniment

Bilanţul MDRT: 1.785 de locuinţe pentru tineri şi 480 km de drumuri modernizate, 50 de săli de sport şi un patinoar

Bilanţul MDRT: 1.785 de locuinţe pentru tineri şi 480 km de drumuri modernizate, 50 de săli de sport şi un patinoar

Elena Udrea, ministrul dezvoltării: În 2011 am prioritizat investiţiile în funcţie de stadiul fizic de execuţie şi de impactul lor social. Astfel că au fost finanţate proiecte deja începute. Dar se va intra în 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei.

Autor: Mirabela Tiron

21.12.2011, 00:05 319

Cu un buget de 3,4 miliarde de lei (790 de mil. euro) anul acesta, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a construit 1.785 de locuinţe pentru tineri, a reabilitat termic 14.700 apartamente, a modernizat 480 de kilometri de drumuri locale şi judeţene, a construit 170 de sisteme de alimentare cu apă la sate, 50 de săli de sport, două bazine de înot şi un patinoar.

Aşa arată cifrele din bilanţul pe 2011 pe partea de dezvoltare regională, prezentate ieri de Elena Udrea.

În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura turistică, au fost finalizate 4 proiecte de schi, 3 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană, 5 proiecte pentru dezvoltarea staţiunilor turistice balneare şi 2 obiective în zona Deltei Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre.

"În 2011 am prioritizat investiţiile în funcţie de stadiul fizic de execuţie şi de impactul lor social. Astfel că au fost finanţate proiecte deja începute", a declarat Elena Udrea. Ea a mai precizat că ministerul a căutat soluţii alternative de finanţare pentru demararea unor proiecte noi, care se bazează puţin pe alocări bugetare.

"Cu toate acestea, se va intra în 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei (232 milioane de euro) pentru lucrări executate şi facturate în trecut, în condiţiile în care, din nou, bugetul MDRT (de 3,45 miliarde de lei) va fi mai mic cu 11% faţă de bugetul rectificat din anul în curs."

MDRT a semnat anul acesta 2.383 de contracte de finanţare pe fonduri europene, în valoare totală de 4,5 miliarde de euro. Dintre acestea, au fost finalizate 426 de proiecte la nivelul întregii ţări, în valoare de 257 de milioane de euro.

"Turismul a crescut cu 17% anul acesta datorită campaniei de promovare internă, introducerii autobuzelor turistice în Bucureşti, promovării în cadrul unor evenimente sportive (box, Formula 2, rugby, gimnastică), participării la târguri de turism, inserţiilor în cataloagele turoperatorilor din Germania."

Care sunt obiectivele pentru 2012

Pentru 2012 ministerul condus de Elena Udrea are un buget de 3,45 miliarde de lei (800 mil. euro).

Principalele obiective ale MDRT pentru anul 2012 vizează începerea lucrărilor de reabilitare termică a aproximativ 250.000 de locuinţe la nivel naţional (finanţate din fonduri europene realocate către POR de la alte programe operaţionale sectoriale). Udrea a mai susţinut că în 2012 se va finaliza infrastructura de schi din staţiunea Vidra-Voineasa şi că ia în calcul să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra (judeţul Vâlcea). Tot unul dintre obiectivele din 2012 este renovarea complexului Ana Aslan, a cazinoului din Constanţa şi renovarea centrului balnear din Herculane. Începând cu anul viitor, MDRT va începe şi exproprierile şi demolarea unor construcţii de pe litoral, prima staţiune vizată fiind Eforie Nord.

O parte din bugetul din 2012 va merge spre demararea construcţiei de locuinţe pentru tineri în parteneriat public-privat, începerea lucrărilor de drumuri, alimentări cu apă şi creşe/grădiniţe în cadrul PNDI, realizarea cadastrului general, construcţia unui aeroport pentru zboruri low cost în localitatea Alexeni (jud. Ialomiţa) şi a sălii multifuncţionale din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO