Eveniment

Bilanţul pieţei muncii la nouă luni: 66.000 de noi angajări, şomajul a revenit pe creştere, iar majorările salariale nu acoperă inflaţia

Bilanţul pieţei muncii la nouă luni: 66.000 de noi...

Autor: Adelina Mihai, Corina Mirea

20.11.2013, 21:11 703

Piaţa muncii a dat semnale de revenire în primele nouă luni ale anului, având în vedere că numărul de salariaţi din eco­nomie a crescut, însă angajaţii ro­mâni mai au de aşteptat până când vor avea parte de creşteri salariale pe care să le resimtă „în buzunare“, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Economia avea la finele lunii septembrie 4,37 milioane de salariaţi, în creştere cu 66.100 de persoane noi faţă de situaţia de la începutul anului, iar cele mai multe angajări au fost făcute în companiile care se ocupă cu activităţi de suport, în agricultură sau în hoteluri şi restaurante. Ritmul de noi angajări a scăzut semnificativ faţă de perioada similară a anului precedent (ianuarie- septembrie 2012), când efectivul total de salariaţi crescuse cu aproape 150.000 de persoane.

În paralel cu noile angajări au fost făcute şi concedieri, având în vedere că rata şomajului a început din nou să crească în lunile de toamnă, după ce în primăvară-vară a înregistrat scăderi. În septembrie, rata şomajului calculată de INS conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a fost de 7,5%  (faţă de 7% în ianuarie 2013), în timp ce rata şomajului înregistrată la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a ajuns în octombrie la 5,7% (faţă de 6,2% în ianuarie şi de un nivel de 5% în septembrie).

„Într-adevăr, am observat că acest an a început pe un trend ascendent în ceea ce priveşte angajările, care s-a menţinut pe tot parcursul anului, în mare. A fost perioada verii, când cererile s-au mai domolit, dar nu semnificativ. Specialiştii au fost şi sunt în continuare foarte căutaţi, iar pe final de an producţia şi retailul vor genera cele mai multe oferte de muncă“, spune Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de consultanţă în resurse umane Consulteam. Ea a adăugat că fluctuaţia de personal este foarte mare în sectorul de hoteluri şi restaurante, de aceea forţa de muncă necesară este mai mare într-un anumit interval.

Pe lângă firmele de externalizare şi angajările sezoniere făcute în restaurante şi în agricultură, companiile din IT, precum şi cele din industrie (care concentrează peste o treime din angajaţii din mediul privat) şi-au majorat efectivele cu câteva mii de angajaţi.

Alina Rădulescu, directorul de resurse umane al producătorului de conserve Scandia Food din Sibiu, o companie cu venituri de aproape 45 de mil. euro în 2012, spune că de la începutul acestui an şi până în prezent numărul angajaţilor din cadrul companiei a crescut cu 5%, cei mai mulţi dintre ei fiind recrutaţi pentru zona de producţie.  „Am avut nevoie de mai mulţi oameni pentru că am suplimentat volumele de produse atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Pe final de an nu cred că vom mai face angajări, suntem destul de bine dimensionaţi pentru ceea ce avem nevoie, însă anul acesta chiar a fost unul bun pentru piaţa muncii, în general, din punctul de vedere al angajărilor“, precizează Rădulescu, cea care se ocupă de politicile de HR pentru cei aproximativ 600 de angajaţi din cadrul Scandia Food.

În sectorul bancar, în comerţ, în învăţământ şi în domeniul sănătăţii numărul de angajaţi a scăzut de la începutul anului, iar tendinţa – cel puţin în domeniul serviciilor financiare -  se va menţine.

„Din păcate, sectorul bancar se află pe un trend constant negativ şi nici nu sunt semne că piaţa muncii în această zonă ar putea să se revitalizeze pe final de an sau la începutul anului viitor”, explică Datki.

Nici în ceea ce priveşte evoluţia salariilor primele nouă luni din 2013 nu au fost cele mai bune pentru angajaţii români. Salariul mediu net din economie a ajuns la finele lunii septembrie la valaorea de 1.609 lei (în creştere cu 4,6% faţă de perioada similară a anului trecut), ceea ce înseamnă că majorările de salarii (impulsionate, în mare parte, de creşterea salariului minim de la 700 la 800 de lei brut/lună) abia au reuşit să acopere nivelul inflaţiei (de 4,47% în medie în 2013).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO