♦ PIB-ul a crescut cu 1,1% în T3/2024 şi la nouă luni ajunge la 0,9%, sub estimări. Pozitiv este faptul că tendinţa este de dinamizare a economiei, cu accelerare atât în T2, cât şi în T3.
Economia accelerează în trimestrul al treilea din 2024, arată datele brute publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). PIB-ul a crescut cu 1,1% în perioada amintită, o dinamizare faţă de T2, când a crescut cu 0,9%. De asemenea, şi în T2 economia a accelerat, chiar dacă uşor, faţă de primul trimestru, când creşterea economică a fost de 0,5%.
De ce a evoluat astfel economia şi de unde a venit avansul, INS nu spune în acest moment, pentru că este doar primul set de date publicat, adică „datele semnal“. Setul detaliat de cifre despre ce segmente economice au performat mai bine sau mai slab va fi publicat de INS pe 6 decembrie. Sunt însă câteva indicii, pe datele care vin cu frecvenţă lunară, adică producţia industrială, construcţiile, consumul sau serviciile.
„Agricultura rămâne o mare incertitudine şi o preocupare în acest trimestru. Datele de producţie au fost scăzute, din cauza secetei, ceea ce a dus probabil la o scădere a creşterii economice generale. Pe de altă parte, investiţiile probabil au continuat să contribuie pozitiv, ajutate de cheltuielile statului“, notează Vlad Ioniţă, analist la Erste, grupul bancar care deţine BCR, a doua cea mai mare bancă din România.
Evoluţia din 2024 rămâne în continuare sub prognozele iniţiale, chiar dacă tendinţa este de accelerare. Spre exemplu, la început de an prognozele de creştere economică gravitau în jurul cifrei de 3%. Pe măsură ce au venit datele din economie, prognozele s-au ajustat în jos. Pe final de an, guvernul vede o creştere reală a economiei de 2,8%, în vreme ce analiştii din piaţă văd creşteri între 1% şi 2%. Activitatea a crescut în trimestrul al treilea, dar modestul avans anual de doar 1,1% reafirmă opinia noastră că creşterea economică va rămâne slabă în acest an. Riscurile negative pentru prognoza noastră deja optimistă de creştere a PIB-ului de 1,3% pentru 2024 au crescut“, este de părere şi Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România.