Eveniment

Bitdefender trage un semnal de alarmă: Hackerii atacă din nou prin intermediul e-mail-ului şi se folosesc de numele unor instituţii importante din România

Bitdefender trage un semnal de alarmă: Hackerii atacă...

Autor: Dorin Oancea

21.12.2020, 13:19 186

Bitdefender avertizează asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor companii precum Banca Transilvania sau Poşta Română, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot spiona sau lăsa fără bani.

În cazul campaniei asociate de către infractori cu Poşta Română, oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet prin introducerea datelor de card pe o pagină controlată de către infractori.

Mesajele care pretind a fi trimise în numele Băncii Transilvania îndeamnă potenţialele victime să descarce o confirmare de plată ataşată e-mail-ului, care conţine un fişier executabil infectat. Odată ce victima accesează fişierul infectat din e-mail-ul aparent legitim, ameninţarea numită Agent Tesla se instalează pe sistem şi e capabilă să transmită atacatorilor informaţiile stocate şi activitatea de pe dispozitiv.

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Printre schimbările notabile se numără renunţarea la mesajele lungi şi scrierea tot mai corectă a textelor, fără erorile gramaticale specifice până acum acestor tipuri de înşelătorii.

În lunile iunie şi august, specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înşelător în numele unor organizaţii precum Poşta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS şi care instalau ameninţări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO