Eveniment

Blaga: Ştiam din 2009 de situaţia dificilă. Acum e posibil să avem nevoie de un nou împrumut de la FMI

Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor: Puteam să luăm măsuri de austeritate în 2009, dar nu le-am considerat necesare atunci.

Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor: Puteam să luăm măsuri de austeritate în 2009, dar nu le-am considerat necesare atunci.

13.06.2010, 23:10 56

Blaga afirmă că România ar putea avea nevoie de un nou acord cuFMI, ceea ce ar putea presupune şi un nou împrumut. Declaraţiile aufost făcute duminică la emisiunea "După 20 de ani" de la PROTV.

În ultima vreme miniştrii Cabinetului s-au întrecut în a-şi facemea culpa. La finele lui mai, la o emisiune la Realitatea TVministrul transporturilor Radu Berceanu afirma că în 2009guvernanţii au minţit ascunzând situaţia dificilă a economieipentru a nu-şi periclita şansele electorale.

"Practic, minciuna la care vă referiţi a fost o minciună prinomisiune. Adică n-a existat un partid atât de sinucigaş - cum niciîn alte ţări nu cred că sunt asemenea partide sinucigaşe - care încampania electorală sau oricând, dacă pot să n-o facă, doar aşa,pentru dorinţa de a arăta că sunt «sinucigaşe», să iasă şi să spunăcă este extraordinar de rău şi că ne ducem spre prăpastie", a admisBerceanu. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu pronunţa în urmăcu două săptămâni, în faţa Parlamentului, la prezentarea pachetuluide austeritate, acelaşi cuvânt: "minciună". "Era foarte uşor săminţim în continuare. Din poziţia de ministru al finanţelor vă spuncă am fi putut să mai minţim încă şase luni. Nu cred că lucrurilevor evolua în bine. Şi decât să mai minţim şase luni le spunemromânilor adevărul: lumea nu merge bine, Europa merge prost şiRomânia s-ar putea să nu meargă bine."

Ieri, Blaga a întărit că se ştia de situaţia dificilă a Românieişi că se putea ca măsurile de austeritate să fie luate mai devreme:"Puteam să le luăm, dar nu le-am considerat necesare atunci". Blagaa afirmat că este convins că şi premierului Emil Boc îi pare rău,dar nu a admis că a lua măsuri de austeritate în an electoral ar fiputut însemna pierderea de către preşedintele Traian Băsescu aalegerilor. În aceeaşi vreme, Blaga a afirmat, întrebat fiind dacăeste nevoie de un nou acord cu FMI, că, în opinia sa, este nevoieîntrucât banii de la FMI sunt ieftini. Declaraţiile ministrului -unul dintre puternicii oameni ai partidului de guvernământ - nusunt total surprinzătoate, ci, eventual, pot ridica semne deîntrebare întrucât el afirmă că Executivul nu a discutat aceastăipoteză, însă este posibil ca ea să fie examinată la Finanţe şi laBNR.

În urmă cu câteva luni, în timpul vizitei la Bucureşti a şefuluiFMI Dominique Strauss-Khan, preşedintele Traian Băsescu afirma:"Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cuFMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicitaun acord stand-by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vomvedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România,pentru că este clar că, atât timp cât suntem într-un acord cudumneavoastră, România este mai credibilă."

Acelaşi Traian Băsescu declarase însă în martie: "Să ne imaginămcă Guvernul nu ar reuşi să impună nişte cheltuieli rezonabile defuncţionare a statului (...) Efectul ar fi că la sfârşitul anului2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toatefacilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat(...)" Măsurile de austeritate au fost decise de Guvern, chiar dacătârziu, cum admite Blaga. Acesta susţine că ele îşi vor arătaroadele şi nu va fi nevoie de majorarea taxelor, însă nici aicidemnitarul nu a putut oferi decât ipoteze. "Personal, cred căRomânia are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMIpresupune şi un nou împrumut."

Ar trebui guvernul să plece dacă situaţia va dovedi că nu sepoate merge înainte fără majorarea taxelor? "Sunt convins că da", asusţinut Blaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO