Eveniment

Blocul Naţional Sindical: România este monitorizată de Comisia Europeană în domeniul dialogului social

 Blocul Naţional Sindical: România este monitorizată...

Autor: Cosmin Pirv

08.11.2022, 15:25 76

Comisia Europeană a recomandat României să implementeze o nouă lege a dialogului social, a anunţat marţi Blocul Naţional Sindical. Conform sindicaliştilor, România, alături de alte şapte state, este monitorizată în acest domeniu de CE.

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) informează că luni, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Comitetului pentru Ocuparea Forţei de Muncă (EMCO). Principala temă a reuniunii a fost evaluarea stadiului dialogului social în fiecare ţară membră a Uniunii Europene.

„Cu această ocazie, Comisia Europeană a constatat, încă o dată, că dialogul social este lipsit de consistenţă în România. Comisia Europeană recomandă Guvernului României să implementeze o nouă Lege a dialogului social prin care să fie deblocate negocierile colective, mai ales că acesta este şi un jalon cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ce ar trebui îndeplinit până la final de an. Astfel, pe zona de dialog social, România, alături de alte şapte state, este în continuare monitorizată de Comisia Europeană, în domeniul dialogului social”, arată sindicaliştii.

Aceştia susţin că nu au existat dezbateri asupra proiectului de lege privind dialogul social în perioada recentă, în ţara noastră.

Mai mult, aceştia adaugă că sunt situaţii în care partenerii sociali sunt consultaţi doar de formă.

„Pe de altă parte, Comisia Europeană constată că, pentru perioada de programare 2021-2027, România a făcut paşi concreţi pentru consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor sociali. Asta pentru că a prevăzut fonduri europene ce pot fi alocate partenerilor sociali pentru a realiza studii, cercetări sau pentru a dezvolta politici publice. În plus, Comisia a constatat că România are un Comitet de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, structură din care fac parte şi partenerii sociali”, arată BNS.

Comitetul pentru Ocuparea Forţei de Muncă este principalul organism consultativ în domeniul ocupării forţei de muncă al Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO