Eveniment

BNR a început să fugă de dolari

BNR a început să fugă de dolari

Foto Adrian Stoicoviciu

Autor: Ovidiu Tempea

14.07.2011, 00:03 2338

Plasamentele Băncii Naţionale în obligaţiuni de stat americaneau scăzut în trimestrul al doilea cu 4,5%, la 8 miliarde de dolari(echivalentul a 5,6 mld. euro), potrivit unui document oficial alBNR. În termeni nominali, scăderea este echivalentă cu 400 mil.dolari.

"Evoluţiile recente de natură economică şi politică din SUA aufost încorporate în analizele efectuate în scopul determinăriialocării optime a investiţiilor şi au condus la decizia dediversificare a acestora într-o manieră eficientă, ţinând cont decondiţiile de pe pieţele financiare internaţionale", se aratăîntr-un document semnat de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit documentului, BNR monitorizează permanent evoluţiiledin SUA, iar din declaraţiile oficialilor americani ar rezulta că oeventuală ajustare a cheltuielilor publice va fi aplicată doarsumelor cu destinaţie internă, în vederea protejării statutuluiinternaţional al SUA, "cea mai mare, sigură şi lichidă piaţă decapital din lume".

Raportul anual al BNR pe anul 2010 indică o concentrare ainvestiţiilor din rezerva valutară în instrumente emise de guverneşi instituţii supra­na­ţio­nale, printr-o politică axată pelimitarea expu­nerii faţă de bănci private. Veniturile dinadminis­trarea rezervelor valutare au scăzut cu 42%, la 240 mil.euro.

BNR şi-a majorat anul trecut portofoliul de investiţii în eurode la 63% la 66%, în timp ce investiţiile în dolari au scăzut de la29% la 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO