Eveniment

BNR avertizează că dezintermedierea ar putea continua într-o manieră „dezordonată“

BNR avertizează că dezintermedierea ar putea continua...

Autor: Andra Oprescu

13.11.2014, 00:03 165

Procesul de retragere a finanţărilor din partea băncilor-mamă către filialele locale ar putea continua, de data aceasta într-o manieră dezordonată, iar accentuarea acestui fenomen ar putea afecta creşterea economică şi prognozele macroeconomice, avertizează specialiştii BNR.

„Riscul ca procesul de dezintermediere financiară să continue într-o manieră dezordonată se menţine: forţarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite ar determina o constrângere excesivă la nivelul ofertei de credite şi, pe cale de consecinţă, abateri de la scenariul de bază al proiecţiei macroeconomice în privinţa coordonatelor creşterii economice şi, implicit, ale inflaţiei“, se arată în raportul asupra inflaţiei al băncii centrale.

Valoarea liniilor de finanţare de la băncile-mamă este de aproximativ 13 mld. euro, fiind în scădere cu peste 9 mld. euro faţă de vârful din 2008. Volumul finanţărilor s-a redus cu 5 mld. euro doar în ultimii doi ani. Procesul de dezintermediere s-a manifestat cel mai intens în 2013, când băncile din străinătate au retras  70% din finanţările cu scadenţă mai mică de un an acordate filialelor locale.

Subsidiarele locale ale băncilor străine au fost nevoite să-şi reducă dependenţa de finanţările externe, care au reprezentat principala sursă de creştere a creditării în perioada anterioară crizei economice.

Ca urmare a reducerii expunerilor din partea băn­cilor-mamă dependen­ţa băncilor de resursele atrase de la clienţi s-a mă­rit,  depozitele urcând constant în perioada de criză, până la 216 miliarde de lei. Depozitele au depăşit anul acesta pentru prima dată din 2007 încoace nivelul creditelor acordate.

Specialiştii BNR au spus  că procesul de dezintermediere a fost „ordonat“ şi  de natură să reducă vulnerabilitatea faţă de dependenţa externă.

Pe plan intern, incertitudinile privind respectarea fermă a obiectivelor şi  setului de reforme structurale stabilit cu instituţiile internaţionale ar conduce la amplificarea unor şocuri nefavorabile asupra inflaţiei şi creşterii economice, conform raportului citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO