Eveniment

BNR cere ieftinirea creditului, dar bancherii spun: “Rabdare”. Cum comentati?

BNR cere ieftinirea creditului, dar bancherii spun: “Rabdare”. Cum comentati?
29.09.2009, 23:22 26
Banca Nationala a redus pentru a cincea oara la rand de lainceputul anului dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual,coborand-o la 8% pe an, insa bancherii cer in continuare rabdarepana la ieftinirea creditului in lei.
Creditul pentru mediul privat a scazut fara intrerupere inprimele sapte luni ale anului, iar in august a reusit sa creascausor, insa numai datorita unei cereri mai mari de finantari invaluta.
Cu dobanzi minime de 10-13% pe an la ipotecare si 15%-18% pean la achizitia de bunuri de folosinta indelungata, creditul in leiramane mult mai scump decat cel in euro. Spre comparatie, lacreditele ipotecare in euro dobanzile sunt de 6%-8% pe an, iar lacele de consum de 9%-13% pe an.
"Creditele in valuta vor continua sa fie mai atragatoarepentru clienti in conditiile mentinerii cursului leu/euro stabil.Sa nu uitam ca diferenta intre dobanda de politica monetara de lanoi si cea din zona euro este inca de sapte puncte procentuale.Realizarea convergentei dobanzilor va fi un proces de durata cares-ar putea finaliza in anul premergator adoptarii euro", spuneSergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.
Chiar daca BNR a redus dobanda cu 2,25 puncte procentuale dela inceputul anului, bancherii sustin ca spatiul de manevra pentruieftinirea creditelor in lei este limitat, iar miscarea nu poate fidecat graduala.
Motivele invocate merg de la costurile mari de finantare - inconditiile in care nu mai departe de inceputul verii dobanzile ladepozitele in lei urcau pana la 15% pe an-, pana la umflareacostului riscului, avand in vedere ca ponderea restantelor lacredite urca de la o luna la alta.
"Imi exprim in continuare parerea ca un ecart de cinci puncteprocentuale intre costul fondurilor si dobanda la credite esterezonabil. Daca vorbim de o dobanda de 9% pe an pentru fondurileatrase, ajungi la 14-15% pe an pentru credite. Si cam cu asta selucreaza", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane aBancilor si al CEC Bank.
El admite totusi ca, in actuala conjunctura economica, estetot mai dificil pentru antreprenori sa lucreze cu o rentabilitatede 20%, astfel incat sa poata suporta o dobanda la credite de15%.
"Nu se poate merge decat in pasi moderati. Nimeni nu isipermite sa crediteze cu dobanzi mai mici decat costul fondurilor.Cat timp costul fondurilor are componente care il ridica -rezervele minime obligatorii si dobanzile mari la depozitele atrasein urma cu cateva luni - nu poti sa faci nimic la credite. Darlucrurile merg treptat in jos", spune Ghetea.
Seful ARB ezita totusi sa se pronunte in privintaoportunitatii unei relaxari mai hotarate a politicii monetare. "BNRcontroleaza mai multe elemente in ce priveste statisticile. Nu estetreaba noastra sa facem politica monetara", afirma Ghetea.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, sustine caeste dificil ca bancile sa reduca semnificativ dobanzile laimprumuturi din cauza cresterii costurilor cu creditele care devinneperformante si astfel clientii buni sunt in situatia de a suportacosturi ridicate din cauza celor care nu mai platesc.
"In fiecare zi trebuie sa ne gandim cum sa facem sa ducemdobanzile in jos, sa le micsoram acolo unde putem, si esteimportant ca dobanda la lei sa scada in pasi mici, darpredictibili, pentru ca stim ca o scadere prea agresiva ar aveaimpact asupra cursului de schimb. Din pacate, costul risculuicontinua sa creasca, influentat negativ si de factorul politic. Maimult, comportamentul de neplata este chiar stimulat prin mesaje degenul 'bancile oricum fac bani', insa trebuie inteles ca din cauzaunor astfel de mesaje ajung sa sufere tocmai clientii care continuasa faca eforturi pentru a plati ratele: banca pierde acum din cauzacreditelor care devin neperformante, dar in timp va trebui sa-sirecupereze costul riscului de la clientii buni, care astfel nu vorputea beneficia de scaderi de dobanda", comenteaza VanGroningen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO