Eveniment

BNR: continuarea aprecierii leului, nesustenabila

31.03.2010, 10:57 18

Continuarea miscarii de apreciere a leului, care a castigat inprimul trimestru circa 4% in fata euro intorcandu-se astfel lanivelurile din ianuarie 2008, de sub 4,1 lei/euro, ar finesustenabila, spune Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Fundamentele economice nu justifica in acest moment o aprecieremai puternica a leului", a spus Popa. Viceguvernatorul a indicat cao posibila sursa a presiunii de apreciere a leului ar putea fireorientarea investitorilor internationali dinspre activelegrecesti spre altele percepute ca fiind mai atractive. Pe de altaparte, el spune ca BNR intervine pe piata valutara doar atunci candconstata o volatilitate exagerata a cursului, insa in prezent nusunt indicii privind o asemenea miscare.

Popa a explicat ca pasul de reducere a dobanzii cu jumatate depunct procentual (adoptat la fiecare din cele trei sedinte de anulacesta) este unul "moderat" si tine cont de tendinta bancilor de aajusta mai intai dobanzile platite la depozite si intr-un ritm mailent a celor percepute la credite.
In alta ordine de idei, Popa a explicat ca exporturile si industriamanufacturiera sunt primele sectoare care trag spre o revenire aeconomiei, in timp ce evolutia celorlalte este inca incerta.
"Nu consumul va fi motorul relansarii", a spus viceguvernatorul,amintind ca somajul va continua probabil sa creasca, ceea ce vadescuraja cheltuielile populatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO