Eveniment

BNR: Economia va creşte mai rapid decât se anticipa

BNR: Economia va creşte mai rapid decât se anticipa

Autor: Iulian Anghel

29.05.2021, 10:02 1051

„Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, până la 4,1 la sută în decembrie 2021, faţă de 3,4 la sută în prognoza precedentă, pentru ca în debutul anului viitor să revină, dar să şi rămână ulterior în jumătatea superioară a intervalului – în apropierea nivelului de 3,0 la sută –, uşor peste valoarea de 2,8 la sută anticipată anterior pentru luna decembrie 2022“.

Economia va creşte „probabil“ în 2021-2022 mult mai rapid decât se anticipa în ritmuri trimestriale comparabile cu cele din anii prepandemie.

Ritmul va creşte puternic în T2/2021, pe fondul progresului vaccinării şi al relaxării măsurilor restrictive, precum şi în contextul unei creşteri mai puternice a economiei zonei UE, dar şi sub impulsul fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU.

„Economia va continua probabil să se redreseze în primul semestru al anului curent, dar în condiţiile unei încetiniri considerabile de ritm în trimestrul I, urmată de o accelerare modestă în trimestrul II, similar evaluărilor anterioare. Pe acest fond, datorită revenirii puternice a economiei în semestrul II/2020, la mijlocul acestui an este posibilă recuperarea în mare măsură a pierderii de PIB din trimestrul II 2020, dar şi închiderea completă a gap-ului negativ al PIB“, arată minuta şedinţei de politică monetară a BNR din 12 mai – publicată luni.

La acea şedinţă, consiliul de administraţie al Băncii Centrale a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută, menţinerea la 0,75 la sută a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 1,75 la sută a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). Asta în ciuda faptului că şefii BNR admit că anul acesta inflaţia va ieşi din ţinta BNR (2,5%, plus/minus 1%).

„Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, până la 4,1 la sută în decembrie 2021, faţă de 3,4 la sută în prognoza precedentă, pentru ca în debutul anului viitor să revină, dar să şi rămână ulterior în jumătatea superioară a intervalului – în apropierea nivelului de 3,0 la sută –, uşor peste valoarea de 2,8 la sută anticipată anterior pentru luna decembrie 2022.“

Referitor la situaţia macroeconomică de anul trecut, sursa citată arată că contribuţia singulară a cererii interne la redresarea economică din trimestrul IV/2020 a fost mai consistentă decât se estimase anterior. Dar aportul negativ al exportului net a crescut peste anticipări, din cauza  ecartului în creştere dintre importuri şi exporturi. Deficitul comercial, astfel majorat, a provocat deteriorarea deficitului balanţei comerciale.

Pe acest fond, dar şi ca urmare a accentuării deteriorării balanţei veniturilor primare, deficitul de cont curent a crescut de la 5,2 la sută în 2020, de la 4,9 la sută în 2019 – „evoluţie îngrijorătoare, inclusiv datorită caracterului său unic în regiune în contextul crizei pandemice, şi atribuibilă în bună măsură unor cauze structurale cronicizate“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO