Eveniment

BNR face prima curatenie, picand 44 de directori din banci la examenul de autorizare pe functie

23.11.2009, 23:11 410

Nu mai putin de 44 de directori de directii mari ale bancilor depe piata - de la creditare pana la managementul riscului - au picatexamenul de autorizare pe functie de la BNR, impus de noualegislatie privind institutiile de credit, afirma sursebancare.

In ultimele luni, peste 200 directori au fost intervievati decomisii tehnice din BNR pe baza fisei postului, pentru determinareacompetentelor profesionale si a gradului de cunoastere areglementarilor care vizeaza activitatea celor evaluati. Din acestan, legislatia bancara prevede ca fiecare dintre persoaneledesemnate sa asigure conducerea structurilor de administrare sicontrol intern al riscurilor, audit intern, conformitate,trezorerie si creditare "trebuie sa fie aprobata de BNR inainte deinceperea exercitarii responsabilitatilor", dupa ce pana acumautorizarea era necesara doar membrilor boardului unei banci.

Procesul de evaluare este in prezent incheiat, insa situatiacelor care nu au "promovat" ramane neclara: teoretic trebuieschimbati din functie, insa bancile solicita noi examinari mai alesca este vorba de bancheri care ocupau deja o functie.

"Sunt destui care au picat. Am comunicat fiecarei banci in partesituatia lor. Norma in vigoare spune ca ei trebuie inlocuiti. Auexistat insa niste contacte intre noi si Asociatia Romana aBancilor privind posibilitatea unei noi evaluari, ca o restanta laun examen", a declarat Nicolae Cinteza, directorul DirectieiSupraveghere din BNR.

El spune ca pentru aplicarea noii legislatii au fost organizatecomisii din Banca Nationala din care au facut parte reprezentantiai directiilor cu competente specifice activitatii celui supusevaluarii, pe langa cei ai directiei de supraveghere. Examinarea adurat in medie cam 3-4 ore.

"A fost o discutie cu directorul respectiv, sa vedem daca stiesa gestioneze bine riscurile, pe baza strategiei bancii si anormelor. In general suntem multumiti, cu unele exceptii. Suntsituatii unde am cerut sa aprofundeze", afirma seful supravegheriidin BNR. Chiar daca a fost vorba de o evaluare tehnica, uniibancheri acuza de subiectivism comisiile de evaluare, solicitandrealizarea unei a doua serii de interviuri. De asemenea, sursebancare afirma ca unii dintre intervievati au fost penalizatiinclusiv pe considerente de "atitudine necorespunzatoare" inconditiile in care nu stapaneau "materia", in special normele siregulamentele in vigoare emise de BNR.

"Sunt unii care stiu foarte bine meserie, dar nu au stiut sa seprezinte la un asemenea examen, cum este cel de la BNR", a comentatRadu Ghetea, presedintele ARB.

Ce se intampla cu directorii din esalonul doi ai bancilor carenu au reusit sa convinga comisiile de examinare ale BNR castapanesc reglementarile care le vizeaza activitatea?

Radu Ghetea, presedintele ARB, afirma ca sunt cazuri in care nuar fi bine ca directorii aflati in exercitiu sa fie schimbati,chiar daca nu au trecut de testul BNR.

"Norma este putin ambigua. Vorbeste de avizarea prealabila, iarnoi suntem acum intr-un moment unic: unii directori sunt pe functiesi dau un examen. Din discutiile pe care le-am avut cu BNR areiesit ca exista disponibilitatea sa li se mai dea o sansa celorcare nu au fost suficient de abili pentru a trece un asemeneaexamen", spune Ghetea. ARB a fost sesizata de mai multe banci inlegatura cu directorii care nu au trecut examenul BNR.

Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din BNR, afirmaca ia in calcul acordarea unui ragaz in care unii dintre directoriicare nu au obtinut calificative satisfacatoare sa se documentezesuplimentar si sa fie reexaminati. Cu alte cuvinte, BNR nu segrabeste sa le ceara bancilor din care fac parte directorii incauza sa-i schimbe din functie.

"Cadrul de reglementare actual spune ca banca trebuie sa-lschimbe, daca nu trece de evaluare. Dar se studiaza posibilitateaacceptarii unei perioade de tranzitie, in care respectivii saaprofundeze atributiile si raspunderile functiei si eventual sa seaccepte o noua evaluare", a declarat Cinteza.

In mod traditional, conducatorii de banca erau supusi uneiexaminari amanuntite, insa din acest an BNR a extins examenul deautorizare si asupra bancherilor din middle management - directoridin departamentele sau directiile de trezorerie si arbitraj, auditintern, creditare - retail si corporate, managementul riscului saucontabilitate.

In cazul pozitiilor de top management, evaluarea BNR poate durasi mai multe luni de zile. In prezent se afla la autorizare dosarulnoului presedinte al RBS Bank Romania - Johan Gabriels, care avenit in locul lui Peter Weiss, precum si cel al lui DimitriosDamkalidis, care asteapta "unda verde" pentru a prelua functia deprim-vicepresedinte al Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO