Continuarea scaderii creditului privat si tendinta de intarire aleului in raport cu euro au convins BNR sa reduca dobanda-cheie cuinca jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, asa cumanticipau majoritatea analistilor.
Dobanda de politica monetara revine astfel la minimul istoricinregistrat in vara lui 2007, cand piata inregistra intrari masivede valuta si o apreciere record a leului.
Consiliul de Administratie al BNR a mai prins curaj, tainddobanda cu un punct in decurs de numai o luna, dupa ce in noiembriese temea de criza politica si de inflatie, fiind insensibil laadancirea recesiunii. Totusi, BNR nu a optat ieri pentru orelaxare mai mare a politicii monetare, invocand "persistentaincertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilorde capital, a preturilor administrate si a celor volatile". Inacelasi timp, nu a considerat necesar sa alimenteze piata culichiditati suplimentare prin reducerea nivelului rezervelor pecare bancile sunt obligate sa le constitue.
De altfel, dobanzile pe piata monetara bancara scazusera din nousub 7% inainte ca BNR sa anunte reducerea dobanzii-cheie. Ultimelesaptamani au consemnat mentinerea unei volatilitati ridicate adobanzilor interbancare, intervalul de fluctuatie fiind cuprinsintre 3,5% si 9% pentru scadentele scurte. Reducerea dobanzii-cheieinseamna si ca bancile vor putea obtine finantari pe o zi de la BNRla un cost mai mic, de 11%.
Majoritatea analistilor califica decizia de ieri a Consiliuluide Administratie al BNR drept "o miscare ferma" sau "un stimulimportant" pentru continuarea tendintei de ieftinire a creditelorin lei. Fac opinie separata economistii BRD si ING, care cred ca,in parte, reducerea a fost deja incorporata in piata, respectiv caefectul va fi gradual, impactul maxim urmand a fi atins abia pesteun an. Cu toate reducerile operate de unele banci in ultimaperioada, dobanzile la creditele in lei raman in general la peste10%, iar dobanda anuala efectiva nu scade sub 20%.
"Inca este prematur sa vorbim de dobanzi de o singura cifra lacreditele in lei. Depinde foarte mult daca numarul de insolvente seva reduce, daca vom avea o perspectiva clara asupra somajului sidaca economia in general isi va reveni", afirma Mihai Bogza,presedintele Bancpost.
Si Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, a doua marebanca, subliniaza ca dobanda BNR este doar un punct de reper pentrubanci, care trebuie sa tina cont si de riscul de credit, reflectatin cresterea provizioanelor.
"Nu numai la dobanda e problema relansarii creditarii. Problemade fond sta in efectele crizei: sunt dificultati mai ales laclientii individuali, care se confrunta cu scaderea veniturilor siunii chiar cu spectrul somajului", spune Bunescu.
Pe piata valutara, leul a continuat sa se deprecieze usor dupaanuntul BNR: cursul de referinta a urcat la 4,09 lei/euro, iarcotatiile interbancare au depasit pragul de 4,10 lei/euro.