Eveniment

BNR: Necompensarea salariaţilor la transferul CAS, între riscurile la adresa creşterii economice

BNR: Necompensarea salariaţilor la transferul CAS, între riscurile la adresa creşterii economice

Guvernul a decis transferul obligaţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce ar fi presupus ca angajatorul să majoreze brutul angajatului astfel încât salariul net al acestuia să nu aibă de suferit. Dar nu toţi angajatorii au făut acest pas de teamă că guvernul s-ar putea răzgândi, şi astfel mulţi angajaţi primesc bonusuri în loc de o majorare a salariului brut. Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

16.01.2018, 00:05 544

♦ Consiliul de Administraţie al BNR se teme de eventualele măsuri fiscale coercitive care ar putea fi decise de administraţia centrală în 2018 pentru încadrarea bugetului consolidat în deficitul de 3% din PIB pretins ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Măsurile fiscale „corective” ce ar puta fi luate în acest an, dar şi eventuala necompensare integrală de către unii angajatori a transferului către angajat a obligaţiilor privind contribuţiile sociale sunt printre incertitudinile legate de creşterea economică din 2018, cred membrii Consiliului de Administraţie al BNR.

„(...) au fost semnalate şi incertitudinile şi riscurile de sens opus la adresa perspectivei creşterii economice ce decurg din eventuala necompensare integrală de către unii angajatori a transferului către angajat a obligaţiilor privind contribuţiile sociale, dar şi din posibila suplimentare a măsurilor fiscale corective în cursul anului 2018, în vederea încadrării deficitului bugetar în plafonul de 3 la sută din PIB”, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR din 8 ianuarie, în cadrul căreia a fost luată decizia majorării dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte, până la 2%.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO