Eveniment

BNR nu vrea ca Romania sa adopte euro inainte de 2015

17.11.2009, 23:16 27

Adoptarea mai rapida a euro ca moneda a Romaniei ar reducecosturile tranzactiilor, ar elimina riscul de curs de schimb, arpreveni relaxarea politicilor fiscale si salariale si ar stimulaimplementarea la timp a reformelor structurale, insa acesteargumente nu sunt suficiente in opinia BNR, conform unei evaluariprezentate la Viena de viceguvernatorul Cristian Popa.

El a invocat o lista mai lunga de considerente impotrivaintroducerii grabnice a euro: pierderea flexibilitatii dobanzii sia cursului lasa posibilitatea ca ajustarea unor dezechilibremacroeconomice sa se faca pe seama cresterii somajului sau aproductiei, sincronizarea slaba a ciclurilor economice din Romaniasi din zona euro ar lasa economia expusa riscurilor asimetrice,precum si dificultatea stabilirii in devans a paritatii la care sase faca trecerea la euro.

Numerosi oameni de afaceri si bancheri au pledat in ultima vremepentru adoptarea mai rapida a euro mai ales in contextul crizei sitinand cont ca economia este deja puternic "euroizata", cu creditein euro reprezentand 60% din total si numeroase preturi, tarife sauaccize exprimate in euro.

Multe companii din turism, transporturi (inclusiv cu capital destat), imobiliare, vanzari de autoturisme sau servicii medicalefolosesc preturi exprimate in euro, conversia in lei fiindrealizata dupa cursuri stabilite de multe ori individual.

Chiar si platile sunt facute de multe ori direct in euro.

Argumente pentru grabirea adoptarii euro

  • reducerea mai rapida a costurilor tranzactiilor
  • eliminarea riscului de curs de schimb
  • evitarea derapajelor in politica fiscala si salariala
  • stimularea implementarii reformelor structurale

Sursa: BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO