Eveniment

BNR rateaza a doua oara la rand tinta de inflatie

BNR rateaza a doua oara la rand tinta de inflatie

In decembrie, rata inflatiei a coborat la 0,23%, de la 0,32% in noiembrie, scaderea pretului la combustibili, cu aproape 4%, fiind principalul factor de influenta

13.01.2009, 18:53 22

Inflatia anuala a coborat in decembrie 2008 la 6,3%, dupa ce in iulie a atins un varf de 9,04%, insa nivelul a fost peste tinta BNR, depasind cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului agreat de banca centrala, de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a fost insa sub prognozele analistilor si ale BNR, pe fondul incetinirii ritmului de crestere al preturilor de consum in decembrie, efectul de baza favorabil si ieftinirea combustibililor contrabalansand efectele deprecierii leului.
In decembrie, rata inflatiei a coborat la 0,23%, de la 0,32% in noiembrie, scaderea pretului la combustibili, cu aproape 4%, fiind principalul factor de influenta.
Serviciile au reprezentat anul trecut principalul segment marcat de scumpiri, cu o crestere a tarifelor de 7,71%, urmate de marfurile alimentare - 6,02% si de marfurile nealimentare - 5,96%.
In luna decembrie, deprecierea monedei nationale s-a resimtit in preturi mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri in medie cu 1,3%. Preturile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de pretul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, mai mult decat dublu fata de cresterea tarifului la energia termica (10,1%) si de aproape cinci ori comparativ cu avansul pretului la electricitate (4,51%). Pe locul secund se plaseaza sectorul alimentar, pretul mediu la branza inregistrand anul trecut o crestere cu 20%, urmat de pretul laptelui de vaca (19,29%) si pretul uleiului (18,10%).
Varful de inflatie din 2008 a fost atins in iulie, cand cresterea preturilor de consum pe piata locala s-a accelerat la 0,69%, astfel ca rata anuala a urcat la 9,04%, la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani. Ulterior, preturile au coborat in august cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%.
Estimarile analistilor privind inflatia din 2008 s-au situat intre 6,5% si 6,9% pentru intregul an, in timp ce cea mai recenta prognoza a BNR a fost de 6,7%, rata anuala a inflatiei inregistrand o usoara scadere in 2008, fata de nivelul de 6,6% in 2007.
Analistii prognozeaza pentru anul acesta o reducere semnificativa a inflatiei, pe fondul scaderii abrupte a pretului la petrol si al efectului de baza favorabil, nivelul urmand insa sa depaseasca cel mai probabil din nou intervalul agreat de BNR, de 2,5-4,5%, din cauza deteriorarii indicatorilor macroeconomici care vor pune presiune asupra leului.
Expertii bancii americane Citi estimeaza ca inflatia se va reduce in acest an la 5%, ca urmare a ieftinirii marfurilor si a perspectivei unei productii agricole bune, dar avertizeaza ca posibilitatea continuarii deprecierii leului si inrautatirea situatiei fiscale ar putea afecta procesul dezinflationist.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO