Eveniment

BNR - stat în stat. Şefii, deşi numiţi de Parlament, vor să nu răspundă în faţa nimănui

Mediafax Foto

Autor: Liviu Dadacus

19.06.2013, 21:17 1144

Comisia de reviziuire a Constituţiei a adoptat ieri, înainte de a da votul final asupra proiectului de revizuire, un amendament potrivit căruia, în exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu care a propus acest amendament a precizat că l-a înaintat după consultarea cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ca urmare a imposibilităţii din punct de vedere tehnic de a trece termenul „independentă“ în Constituţie, cu referire la BNR, având în vedere că Legea fundamentală foloseşte în acest sens sintagma „autoritate autonomă“.

„În urma consultării cu reprezentanţii BNR, propun introducerea unui nou alineat, care să vizeze consacrarea expresă a independenţei operaţionale a BNR, în conformitate cu legea în vigoare şi cu tratatele UE care prevăd această necesitate ca băncile naţionale să fie in­de­pendente din punct de vedere organizaţional“, a spus Chiuariu.

El a adăugat că acest nou alineat consacră independenţa opera­ţională a BNR, fiind o formulă recunoscută la nivel european, care consacră această independenţă operaţională.

Articolul 137, indice (1) privind „Moneda naţională şi banca centrală“ ar urma să aibă următorul cuprins în viitoarea Constituţie:

(1) Banca Naţională a României este banca centrală a statului român, autoritate publică autonomă, ale cărei prerogative, administrare şi funcţionare se reglementează prin lege, în conformitate cu normele de drept internaţional care decurg din tratatele la care România este parte.

(2) În exercitarea prerogativelor sale, BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului.

(3) Banca centrală are dreptul să emită însemne monetare pe teritoriul României.

(4) În conformitate cu tratatele constitutive şi actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organică se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Băncii Naţionale a României la Banca Centrală Europeană; b) recunoaşterea circulaţiei şi înlocuirea monedei naţionale cu moneda euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24