Eveniment

Boagiu: Sunt acceptate atât cauciucurile de iarnă cât şi cele all seasons şi sunt obligatorii pe zăpadă, polei şi gheaţă

Boagiu: Sunt acceptate atât cauciucurile de iarnă cât şi cele all seasons şi sunt obligatorii pe zăpadă, polei şi gheaţă

Autor: Bujdei Tiberiu Lucian

28.10.2011, 15:01 1936

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, vineri, la Suceava, că şoferii care vor fi descoperiţi în trafic circulând cu cauciucuri neadaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane cu gheaţă, polei sau zăpadă vor fi amendaţi, ea precizând că sunt acceptate cauciucuri de iarnă sau all seasons.

Ministrul Transporturilor a spus că a propus spre aprobare o lege, care a fost acceptată, nu în forma propusă iniţial, şi care prevede modul în care trebuie echipate autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă, transmite Mediafax.

Care sunt cele mai importante zece întrebări despre anvelopele de iarnă la care trebuie să ştiţi răspunsul

"Atunci când un conducător auto este identificat în trafic că circulă fără cauciucuri adaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane pe care există zăpadă sau gheaţă suportă rigorile legale. Cauciucurile sunt atât cele de iarnă, cât şi cele all seasons care pot fi folosite şi iarna şi vara", a spus ministrul.

Anca Boagiu a subliniat că această prevedere are în vedere siguranţa cetăţeanului în trafic, precizând, fără să dea exemple, că de curând s-a văzut ce înseamnă să nu fii echipat corespunzător.

Amenda pentru şoferii care blochează drumurile din cauza maşinilor nedotate cu anvelope de iarnă este de 5.000-8.000 de lei, a precizat joi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Reprezentanţii MTI au mai menţionat că anvelopele de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau cele care au înălţimea profilului mai mică de 4 mm nu sunt recomandate.

Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), conform Directivei Consiliului 92/23/CE privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54. Atenţie însă, pot exista şi cauciucuri "all seasons" care să nu aibă inscripţionat marcajul specific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO