Eveniment

Boc a ocolit companiile mari pentru delegaţia din China

Autor: Andreea Mioara Neferu

11.08.2011, 00:00 1269

Premierul Emil Boc este însoţit în vizita de lucru de şapte ziledin China, care a început ieri, de reprezentanţii a peste 20 decompanii, cea mai mare parte a acestora fiind de dimensiuni mici şimijlocii.

Printre firmele participante se numără şi producători de vinuri,aşa cum sunt Murfatlar, cu afaceri de 28,2 milioane de euro în2009, sau Vin Export Focşani (8,8 milioane de euro), dar şireprezentanţi din industria serviciilor. Spre exemplu, firma LamarOrganization, cu afaceri de circa 30.000 de euro în 2009, potrivitRegistrului Comerţului, activează în management consulting, în timpce Devco Green, companie cu un business de 29.700 de euro în 2009,oferă servicii de inginerie şi consultanţă tehnică.

Firmele care, cel puţin teoretic, urmau să participe ladeplasarea din China sunt Murfatlar, Vin Export Focşani, CramaVânju Mare, Getico Telecom, Vila Euro SRL, Rich Sport România,Lamar Organization, Lacerta Winery, MacroLight, Devco Green,Oilfest Company, Ghildus Design System, Mobilis, Faur, Meximpex,Marsat, Mibatron, Royal Consulting, Rig Service, Tetas Rom, Comoti,Incas, Rominex Industrial, Das, Taparo, Teaha ManagementConsulting. De asemenea, în China au mers şi reprezentanţi aiInstitutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru TehnologiiCriogenice şi Izotopice şi ai Academiei de Studii Economice.

Nu se ştie cifra exactă a companiilor care l-au însoţit pe EmilBoc în China, având în vedere că o parte dintre firmele care aufost invitate au spus că în cele din urmă nu au mai onoratinvitaţia. "Am fost invitaţi în această deplasare, însă am renunţatîn ultimul moment, din motive personale. Ideea pentru care am vrutsă mergem era să găsim contacte în ambele sensuri şi relaţiibilaterale", a declarat Florin Rădulescu, director general al AviCompact, companie cu afaceri de circa 6 milioane de euro în 2009 şicare activează pe piaţa sistemelor de aer condiţionat şiclimatizare.

Reprezentanţii guvernului nu au putut fi contactaţi până laînchiderea ediţiei pentru a spune care au fost criteriile deselecţie a firmelor care participă la deplasarea în China.

Emil Boc a plecat în China pentru a negocia mai multe proiecteeconomice, precum noi capacităţi de cărbune, Termoelectrica laDoiceşti, autostrada Sibiu-Piteşti, linia de metrouBragadiru-Voluntari, dar şi vânzarea la bursă a 15% din acţiunileTranselectrica (TEL), potrivit Mediafax.

Alte proiecte în care Guvernul român încearcă să îi atragă peinvestitorii chinezi sunt linia de metrou Bragadiru-Voluntari şipodul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea.

Guvernul va fi reprezentat la discuţii de premierul Emil Boc,ministrul economiei Ion Ariton, ministrul de externe TeodorBaconschi şi ministrul transporturilor Anca Boagiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO