Eveniment

Boc are bani în portofel: excedent de 193 de milioane de euro

Boc are bani în portofel: excedent de 193 de milioane de euro

Autor: Ciprian Botea

27.02.2011, 23:55 25

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 819 mil.lei (193 mil. euro) în ianuarie comparativ cu un excedent de 15mil. lei în aceeaşi perioadă din 2010 datorită creşteriiîncasărilor din TVA şi cheltuielilor mai mici cu salariileangajaţilor din sectorul public.

"Un excedent oarecare era de aşteptat pentru că ianuarie este deobicei o lună în care nu se fac prea multe plăţi. Excedentul dinianuarie nu este neapărat o surpriză pozitivă, dar este un semn bunavând în vedere îmbunătăţirea structurii execuţiei bugetare prinscăderea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor cu bunurileşi serviciile", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef alING Bank.

Veniturile la bugetul general consolidat au ajuns la 14,6 mld.lei în ianuarie, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi lună din 2010.În paralel, cheltuielile au coborât cu 2,1%, până la 13,8 mld. lei,cea mai mare scădere fiind înregistrată în cazul cheltuielilor cupersonalul ca urmare a reducerii salariilor din sectorulpublic.

Veniturile din TVA au crescut cu 28%, la 4,1 mld. lei, având învedere că în ianuarie anul trecut nu se aplica cota majorată de24%. În schimb, încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu32% şi au ajuns la 944 mil. lei.

Cheltuielile cu personalul au scăzut cu 18% faţă de ianuarie2010, la 2,96 mld. lei, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciiles-au redus cu 3,3%, la 1,76 mld. lei. Plăţile efectuate în contulchletuielilor cu asistenţa socială au scăzut, de asemenea, cu 6,8%,la 5,35 mld. lei.

În schimb, statul a plătit mai mult în contul dobânzilor lacreditele contractate şi pentru proiecte finanţate din fondurieuropene nerambursabile. Cheltuielile de capital, incluse lacapitolul cheltuieli pentru investiţii, au scăzut în prima lună aanului cu 31% faţă de perioada corespunzătoare din 2010 şi au ajunsla 527 mil. lei.

Veniturile obţinute în prima lună din 2011 sunt echivelente cu2,7% din PIB, în timp ce cheltuielile efectuate în acelaşi intervalde timp reprezintă 2,5% din PIB. Cea mai mare pondere în venituri oau încasările din TVA, cu 28% din total, iar cele mai maricheltuieli efectuate sunt cele cu asistenţa socială, adică 39% dincheltuielile totale.

Guvernul trebuie să se încadreze în primul trimestru într-oţintă de deficit bugetar de 5,7 mld. lei, potrivit acorduluiîncheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ţinta de deficitbugetar stabilită pentru finalul anului este de 23,9 mld. lei sau4,4% din PIB.

Primul-ministru Emil Boc a susţinut vineri că bilanţul bugetuluigeneral consolidat pe luna ianuarie întăreşte estimările privindieşirea economiei din recesiune la sfârşitul primului trimestru. Ela precizat, de asemenea, că veniturile la bugetul de stat aucrescut în ianuarie faţă de media lunară din ultimul trimestru alanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO