• Leu / EUR4.9474
  • Leu / GBP5.8404
  • Leu / USD4.7141
Eveniment

Boc: Firmele care întârzie implementarea proiectelor cu bani europeni mai mult de 6-9 luni riscă rezilierea contractelor

Boc: Firmele care întârzie implementarea proiectelor cu bani europeni mai mult de 6-9 luni riscă rezilierea contractelor
25.07.2010, 23:45 29

Firmele care au câştigat proiecte cu finanţare europeană riscăsă le fie reziliate contractele dacă au întârzieri ale lucrărilorde şase-nouă luni faţă de graficul stabilit pentru implementare, adeclarat premierul Emil Boc la reuniunea comitetului pentruabsorbţia fondurilor europene, care s-a desfăşurat sâmbătă laMinisterul Economiei.
"Am luat decizia ca firmele care au restanţe în graficul deimplementare a proiectului, de şase-nouă luni de zile, după ce,iniţial, au semnat acest grafic, să le reziliem contractele. Nuputem să ne permitem să pierdem banii europeni, pentru că unelefirme, datorită mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesatede absorbţia banilor europeni", a spus premierul Emil Boc.
În acest sens, primele nume de firme care vor pierde contractelepentru banii de la Uniunea Europeană ar putea fi anunţate însăptămânile următoare.
Consultanţii în fonduri europene spun însă că aplicarea unei astfelde măsuri ar fi indicată în cazul în care firmele nu au început săimplementeze proiectul, însă ar trebui mai atent analizată situaţiafirmelor care au cheltuit deja o parte din bani şi au începutlucrările, dar din diverse motive au întârzieri laimplementare.
"În cazul în care firmele au cheltuit 10-15% din valoareaproiectului, cred că ar trebui o analiză mai atentă a cauzelor careau dus la întârzierea în implementare. Se poate ca planificarea sănu fi fost corect întocmită pentru că pe parcurs au apărut situaţiineprevăzute. De exemplu, în cazul licitaţiilor, pot apăreacontestaţii a căror rezolvare necesită mai mult timp sau poatetrebuie să achiziţionezi un echipament care nu se găseşte uşor pepiaţă. Rezilierea contractelor fără o analiză prealabilă ar puteaface mai mult rău decât bine", spune Adrian Bucică, manager deproiect în cadrul firmei de consultanţă Compass Consulting.
Premierul Emil Boc a mai precizat că "sunt prea puţini banieuropeni efectiv atraşi, în raport cu ceea ce puteam să facem".Până la data de 9 iulie au intrat în buzunarele beneficiarilor defonduri europene circa 882 de milioane de euro, aproape 3.150 decontracte cu o valoare de 6,06 mld. euro fiind contractate.
O altă decizie care a fost luată în cadrul comitetului pentruabsorbţia fondurilor europene a fost aceea ca până la data de 15august, toate cererile de rambursare a banilor europeni să fiefinalizate.
"Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acestminister (al Economiei - n.r) vor primi banii, pe baza cererilor derambursare înaintate. În al doilea rând: cererile de rambursare săse încadreze într-o perioadă de maxim 60 de zile, în loc de 120 dezile, cât era în momentul de faţă, cu menţiunea că sperăm ca şifirmele să depună documentaţiile la timp şi în condiţiile legaleamintite."
Boc a mai anunţat că limitele de investiţii şi locuri de muncănou-create impuse întreprinderilor mici şi mijlocii pentruacordarea ajutoarelor de stat vor fi reduse la maximum cincimilioane de euro şi respectiv 30-50 locuri de muncă, după ce înurmă cu o lună Guvernul a redus limitele de investiţii şi locuri demuncă la 10 milioane de euro, faţă de 30 de milioane de euro înprezent, şi la cel puţin 100 de locuri de muncă, faţă de 300.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9474
Diferență: 0,004
Ieri: 4.9472
Azi: 4.7141
Diferență: 0,2573
Ieri: 4.7020
Azi: 5.8404
Diferență: 0,0977
Ieri: 5.8347
Azi: 4.8270
Diferență: 2,2778
Ieri: 4.7195