Eveniment

Boeing va plăti 2,5 miliarde de dolari pentru soluţionarea acuzaţiilor legate de avionul 737 MAX

Boeing va plăti 2,5 miliarde de dolari pentru...

Autor: Mediafax

09.01.2021, 10:00 101

Boeing a ajuns la o înţelegere cu Departamentul de Justiţie, care priveşte plata a 2,5 miliarde de dolari pentru soluţionarea acuzaţiilor conform cărora compania a fraudat Administraţia Federală a Aviaţiei atunci când a obţinut pentru prima dată aprobarea pentru avioanele 737 Max defecte, anunţă CNN

Avionul a fost oprit de la zbor de FAA în martie 2019 în urma a două accidente mortale în care au pierit 346 de persoane. Avionului i-a fost permis să zboare din nou în noiembrie, după ce compania a făcut numeroase modificări la sistemul de siguranţă care a provocat accidentele.

"Declaraţiile înşelătoare, jumătăţile de adevăruri şi omisiunile din comunicările angajaţilor Boeing către FAA au împiedicat guvernul să asigure siguranţa publicului zburător", a declarat procurorul american Erin Nealy Cox. "Acest caz trimite un mesaj clar: Departamentul de Justiţie va trage la răspundere producători precum Boeing pentru fraudarea autorităţilor de reglementare - în special în sectoarele în care miza este atât de mare".

Suma a fost imediat atacată de critici, în condiţiile în care aproximativ 70% din cele 2,5 miliarde de dolari reprezintă plăţi pe care Boeing a convenit deja să le facă drept compensaţii pentru clienţi.

„Nu numai că suma în dolari a decontării este o mică parte din veniturile anuale ale Boeing, dar decizia evită orice răspundere reală în ceea ce priveşte acuzaţiile penale”, a declarat Peter DeFazio, democratul din Oregon care conduce comitetul pentru transport şi infrastructură. El a spus că acordul este „o insultă adusă celor 346 de victime care au murit ca urmare a lăcomiei corporative”.

Acordul include o amendă penală de 243,6 milioane de dolari, despăgubiri de 1,77 miliarde de dolari către clienţii companiei aeriene Boeing şi 500 de milioane de dolari suplimentari către un fond pentru despăgubirea membrilor familiei victimelor accidentelor. Boeing a rezervat deja bani pentru a plăti companiilor aeriene şi 100 de milioane de dolari pentru familiile victimelor.

Plăţile sunt modeste în comparaţie cu pagubele pe care Boeing le-a înregistrat în ultimii doi ani din cauza scandalului, de 20,7 miliarde de dolari, reprezentând compensaţii pentru companiile aeriene, costuri de producţie crescute, taxe de depozitare şi despăgubiri pentru victime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO