Eveniment

Bogdan Badea, CEO eJobs: Aproximativ 500.000 de români au aplicat pentru locuri de muncă în străinătate în 2019. Românii au aplicat cel mai mult pentru joburi în ţări precum Germania, Marea Britanie şi Olanda

Bogdan Badea, CEO eJobs: Aproximativ 500.000 de români...

Autor: Ramona Cornea

16.01.2020, 19:20 2826

Jumătate de milion de români au aplicat pentru locuri de muncă în străinătate anul trecut. Cele mai multe aplicări au fost pentru poziţii în ţări precum Germania, Marea Britanie şi Olanda, după cum spune Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare online eJobs.

„Un trend foarte puternic în 2019 a fost cel al joburilor în străinătate. Numărul de aplicări a fost la un nivel record, undeva la 2 milioane de aplicări pentru locuri de muncă în străinătate. Aproximativ 500.000 de români candidaţi unici au aplicat la aceste joburi. Aceste joburi au fost în ţări precum Germania, Marea Britanie şi Olanda. Au căzut din top celebrele Italia şi Spania în 2019“, a declarat Bogdan Badea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2019 au fost aproape 10 milioane de aplicări pentru joburi pe platforma online eJobs, dintre care 2 milioane pentru posturi în străinătate şi 8 milioane pentru poziţii în România. Cele 8 milioane de aplicări au fost făcute de 1,5 milioane de persoane, explică CEO-ul eJobs.

„Câteodată, procesele de recrutare sunt mult mai uşoare în străinătate. Cred că zona de transparentizare este motivul. Când spun transparentizare mă refer la a da un feedback clar candidatului şi la transparentizarea salariului“, afirmă Badea. În 2019, spre deosebire de alţi ani, a crescut numărul românilor cu studii superioare care au aplicat pentru locuri de muncă în străinătate.

„În 2019, s-a egalizat nivelul oamenilor care vor să plece la muncă în afară, aici a fost diferenţa faţă de alţi ani. Nu mai vorbim doar de oameni care se duc să muncească în construcţii sau în bucătării, ci vorbim de mulţi oameni cu studii superioare, care se duc pe poziţii mai înalte“, explică Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte factorii care au dus la creşterea numărului de români care aplică pentru joburi în străinătate, Bogdan Badea crede că principalii motivatori sunt salariul, nivelul de trai, sistemul de educaţie şi cel de sănătate.

„Este un cumul de factori care duc la acest lucru – salariul, nivelul de trai, educaţia, sistemul de sănătate. Cred că tot ce s-a întâmplat în România în 2019 i-a împins pe oameni uşor de la spate să ia decizia aceasta. Se vede clar în cifre – acestea au crescut mult în 2018 şi 2019, dar în special anul trecut“, a mai spus el.

În 2019 ne-au influenţat mai mult factorii macroeconomici decât companiile sau angajaţii cu care lucrăm. Aici mă refer la incertitudinile pe pe piaţa politică, de pe cea fiscală, la ordonanţele de urgenţă care au fost date“, concluzionează el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO