Eveniment

Bogdan Glăvan: Summit-ul european nu rezolvă nimic

Bogdan Glăvan: Summit-ul european nu rezolvă nimic

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

09.12.2011, 19:05 875

Analistul economic Bogdan Glăvan consideră că "măsurile care au fost adoptate în cadrul summit-ului de la Bruxelles sunt în logica dinamicii de până acum şi nu aduc nicio surpriză".

"Măsurile se concentrează pe două coordonate: mai multă centralizare politică în Europa şi salvarea datornicilor prin crearea de bani. Ele nu rezolvă nimic şi sunt în continuare şovăielnice", apreciază Glăvan.

Analistul este însă de acord cu instituirea unei noi reguli fiscale deoarece consideră că "o idee în spiritul unui control mai bun al societăţii asupra statului este o opoziţie la discreţionism".

Pe de altă parte, limita admisă a deficitului structural de 0,5% este "arbitrară şi greu de cuantificat".

"Fiind o regulă greu operaţionalizabilă, ea reprezintă un paravan perfect pentru guverne", apreciază Glăvan. Acestea o pot modifica în interesul lor prin manipularea statisticilor.

Măsurile de îmbunătăţire a disciplinei fiscale şi de echilibrare fiscală sunt binevenite, dar nu sunt de fapt ceea ce are nevoie Uniunea Europeană pentru a depăşi criza.

Pe de altă parte, "este inevitabilă o centralizare politică şi bugetară", consideră analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO