Eveniment

Bomba cu ceas a pensiilor. Solutia? Reforma radicala sau pensii private

Bomba cu ceas a pensiilor. Solutia? Reforma radicala sau pensii private
14.10.2009, 23:15 201

Sistemul public de pensii trebuie reformat cat mai rapid pentruca altfel risca sa intre in colaps in conditiile in care pana in2050 s-ar putea ajunge in situatia in care un salariat sa sustina2,5 pensionari, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatieipentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) in cadrulConferintei Nationale de Pensii Private, organizata de MediaXPRIMM.

"Sistemul public de pensii este o bomba cu ceas, iar singuraalternativa, cu exeptia unei reformari radicale a acestuia, oreprezinta pensiile administrate privat. Raportul dintre salariatisi pensionari a ajuns la 0,94 in prezent fata de 3,3 in 1990 si arputea cobori la 0,4 pana in 2050. In aceste conditii, farasubventii de la bugetul de stat sistemul public de pensii s-arprabusi", a spus Andanut.

Bugetul de pensii a intrat pe deficit inca din 2006 inconditiile in care raportul dintre salariati si pensionari s-adeteriorat rapid, iar pensiile au crescut fara nicio sustinerereala. Numarul pensionarilor a fost impulsionat inclusiv depensiile anticipate, care au ajuns la 34% din total, potrivitdatelor APAPR. In 2009, deficitul bugetului de pensii este estimatla 1,5 mld. euro.

Un nou proiect de lege privind reforma pensiilor se afla inacest moment in dezbatere publica si are in vedere crestereanumarului contributorilor prin includerea in sistem a unorcategorii de functionari publici si a persoanelor care realizeazavenituri din profesiile liberale, dar si scaderea numaruluibeneficiarilor prin cresterea varstei de pensionare.

"Potrivit noii legi a pensiilor in sistemul public urmeaza saintre 250.000 de oameni din sistemele militarizate care pana acumnu contribuiau. Inca 200.000 de oameni care obtin venituri dinprofesii liberale vor fi cooptati in sistem", a declarat MihaiSeitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Indiferent ce se intampla politic in Romania, reforma pensiilorva continua pentru ca trebuie sa ne respectam angajamentele pe careni le-am asumat in acordurile cu organismele internationale", a maiprecizat Seitan.

Alternativa propusa de specialisti este un accent mai mare puspe sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II). In acestmoment, 2% din veniturile angajatilor sub 35 de ani merg catrefondurile private obligatorii, dupa ce la inceputul anului Guvernula decis sa inghete nivelul contributiei la Pilonul II pentru a tinesub control deficitul bugetului de pensii.

Potrivit calendarului initial, contributia ar fi urmat sa ajungala 2,5% anul acesta. Comisia de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (CSSPP) se asteapta insa ca in 2010 contributia sa fiemajorata cu jumatate de punct procentual.

"Aceasta masura (cresterea contributiei - n. red.) este cuprinsain proiectul de buget pentru anul viitor si nu cred sa fie vreomodificare majora in acest sens. Daca anul viitor nu va crestecontributia, va fi dramatic pentru ca se resimte deja o scadere acontributiei medii", a declarat Ion Giurescu, vicepresedinteleCSSPP.

Inghetarea contributiei medii se va resimti in special invaloarea pensiei pe care urmeaza sa o primeasca la sfarsitulperioadei de cotizare participantii la sistem, spun specialistiidin domeniu. "Plafonarea din 2009 a generat o pierdere de 3% dinrenta viagera pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 35de ani. Pentru o persoana care a inceput sa contribuie la 45 de anipierderea este de 5%", a declarat Cornelia Coman, presedinteleConsiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

In acelasi timp, masura adoptata de Guvern nu a reusit nici salimiteze deficitul bugetului de pensii, asa cum se prognozainitial. "Inghetarea contributiilor nu a fost o solutie fericitapentru ca nu a fost suficienta pentru a aduce venituri la bugetulpublic de pensii", a notat Seitan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO