Eveniment

Bragadiru-Voluntari, metroul de 2 mld. euro, a făcut primii paşi

Bragadiru-Voluntari, metroul de 2 mld. euro, a făcut primii paşi

Foto Octav Ganea

Autor: Andreea Neferu

26.08.2011, 00:01 1155

Metrorex a semnat un contract de 36,3 milioane de lei (8,6 mil. euro) pentru proiectarea şi consultanţa magistralei 7 de metrou Bra­gadiru-Voluntari, ce ar urma să fie construită în parteneriat public-privat.

Metrorex face astfel primul pas în direcţia realizării magistralei Bragadiru-Voluntari, a doua care va merge mai departe de limita administrativ-teritorială a Capitalei, după magistrala 1 Mai-Otopeni. Firmele care vor realiza proiectarea, asistenţa şi consultanţa sunt PricewaterhouseCoopers Management Consultants, Pricewa­terhouse-Coopers Audit, Metroul S.A. precum şi Salans Moore şi Asociaţii SCA.

Magistrala 7 va face legătura între zona centrală a Capitalei şi cartierele Alexandriei-Rahova, în sud-vest, şi Obor-Colentina, în nord-est. Linia va avea o lungime de aproximativ 25 de kilometri, 30 de staţii, un depou şi o parcare, iar reprezentanţii Ministerului Transporturilor estimează că proiectul va fi finalizat într-o perioadă de 7-8 ani de la data începerii lucrărilor.

Magistrala 7 Bragadiru-Voluntari s-a numărat printre proiectele prezentate de ministrul transporturilor Anca Boagiu într-o vizită de lucru în China, ce a avut loc săptămâna trecută. Gheorghe Udrişte, directorul Metrorex, declara recent într-un interviu pentru Ziarul Financiar că abia în partea a doua a anului viitor vor putea începe negocieri în adevăratul sens al cuvântului cu potenţiali investitori pentru construirea liniei Bragadiru-Voluntari, mai exact după ce studiul de fezabilitate şi fundamentare a proiectului de parteneriat public-privat va fi finalizat.

Costul estimat de construcţie a magistralei Bragadiru-Voluntari este de 1,9 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai scumpă linie de metrou pe care Metrorex o are în plan pentru următorii 20 de ani.

În prezent, instituţia care gestionează reţeaua de transport public subteran din Bucureşti are în derulare lucrări la magistrala 5 Râul Doamnei-Eroilor, cu o valoare de 215 milioane de euro fără TVA, tronsonul fiind construit de firmele Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM (România) şi AB Construct (România), precum şi la staţia şi depoul Valea Ialomiţei, construită de germanii de la Max Boegl pentru suma de 56 de milioane de euro.

La începutul lunii iulie, Metrorex a inaugurat două noi staţii de metrou de pe magistrala 4 Gara de Nord-Lac Străuleşti, şi anume Jiului şi Parc Bazilescu, în urma unei investiţii de 72,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO